Elzárásra ítéltek egy melegházasság-ellenes jegyzőnőt

Vágólapra másolva!
Kim Davis jegyzőt rendőrbírók vezették el a bírósági meghallgatásról a kentucky-i Ashlandben. Davis, aki megköszönte a bírónak az ítéletet, kitartott keresztény meggyőződése mellett, miszerint házasságot csakis egy férfi és egy nő köthet egymással.
Vágólapra másolva!

Kim Davis fellebbezése egészen a Legfelsőbb Bíróságig eljutott azzal a bírói utasítással szemben, amelynek értelmében ki kellett volna állítania a szükséges házassági okiratokat minden arra jogosult párnak, legyen az hetero- vagy homoszexuális. A bíróság megsértése miatt elzárásra ítélte egy szövetségi bíró a jegyzőnőt, aki vallási alapon tagadta meg az utasítást.

Az elzárásról szóló ítéletet meghozó bíró szerint bírsággal nem lehetett volna jobb belátásra bírni Davist, akinek magatartása "veszélyes precedenst" teremtett volna.

Az elzárás mindaddig érvényes, amíg a jegyző nem hajlandó eleget tenni a bírói utasításnak.

A jegyzőnő egyébként azt nem ellenzi, hogy a kollégái házassági okiratokat bocsássanak ki a meleg és leszbikus párok számára, de ő maga erre nem hajlandó. Az ashlandi bíróság épülete előtt csütörtökön Davis és a melegházasság támogatói is tüntettek. Kim Davisé az eddig legnagyobb figyelmet kapott olyan eset, amikor egy köztisztviselő a vallási meggyőződésére hivatkozva szegült szembe a Legfelsőbb Bíróságnak a melegházasságokat törvényesítő döntésével.