Több ezer újabb menekült ért partot Görögországban

Illegális bevándorlás - Görögország
Regisztrációra várakozó illegális bevándorlókat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigetén
Vágólapra másolva!
Több mint négyezer menekültet szállító hajó kötött ki Pireusznál, a görög partoknál. A bevándorlási helyzet súlyosságát mutatja, hogy ezen a héten több mint 50 százalékkal több migráns érkezett Görögországba, mint a múlt héten. 
Vágólapra másolva!

Az uniós határrendészeti ügynökség, a Frontex tájékoztatása szerint ezen a héten 23 ezer bevándorló érkezett Görögországba - írja a BBC. Idén 160 ezer ember kötött ki a dél-európai államban, ami megegyezik az egész tavalyi éves adattal.

A bevándorlóknak az utazás során hatalmas veszélyekkel kell szembenézniük, szerdán például 11 ember fulladt a Földközi-tengerbe azt követően, hogy hajójuk elsüllyedt.

Több pénz kellene

A görög kormányzat szerint sokkal több forrásra lenne szükségük, hogy vigyázzanak a bevándorlókra, ám aktivisták szerint többet is tehetne a kabinet. Kedden Prokopis Pavlopoulos görög elnök telefonon tárgyalt Francois Hollande francia elnökkel, a beszélgetés során pedig azt javasolta, hogy a legfelsőbb európai szinten tárgyaljanak a bevándorlás kérdéséről.

Regisztrációra várakozó illegális bevándorlókat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigetén. Forrás: MTI/AP/Jórgosz Karahalisz

Nagyon sok bevándorló érkezik Lesbosz szigetére, ahol a helyi lapok szerint csak múlthéten több mint 17 ezer embert regisztráltak. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozott egy szíriai tanár, aki azt üzente:

A BBC elemzője szerint az európai vezetőknek nincs terve a migránshelyzet megoldásával kapcsolatban, pedig érzékeny területeken kellene döntéseket hozniuk. Angela Merkel korábban úgy fogalmazott, hogy mostani helyzet

nagyobb kihívás lesz, mint a görög gazdasági- és az euróválság volt.

A lap beszámol a tegnapi Kelet pályaudvarnál történt eseményekről is, miszerint a bevándorlók miatt lezárták a vonatállomást. A német kormányzat ugyanis félreérthetően azt állította, hogy várnak minden szíriai állampolgárt, akik elmenekültek hazájukból. Ez azonban nem azt jelentette, hogy felfüggesztették a dublini szerződést, azaz ugyanúgy abban az uniós államban kell regisztrálni és dönteni a menekültekről, amelyik területére először beléptek.