Tbc-kórokozók kerülhetnek a Tiszába Ukrajnából

A dolhai Teleki-kastély
Vágólapra másolva!
A kárpátaljai Dolhán működő tüdőgondozó szennyvize a helyiek szerint tisztítatlanul ömlik a Tiszába torkolló Borzsa folyóba. Az intézmény szerint jól működik a szennyvíztisztítójuk.
Vágólapra másolva!

A Borzsa partján élők állandó rettegésben élnek a gümőkóros betegeket ellátó kórházból a folyóba jutó szennyvíz miatt – adta hírül a Fakti televíziós hírműsor. Bár a helyi tisztiorvosi szolgálat azt állítja, hogy a Borzsa vízminősége rendben van, az emberek folyamatosan panaszkodnak az orrfacsaró bűzre és a víz felszínén úszó gyanús, barna foltokra.

Vízbe kerülve nem fertőz

Az egykori Teleki-várkastélyban üzemelő kórház vezetése szerint az intézmény szennyvíz-tisztítója kifogástalanul működik. Ráadásul a tbc kórokozója a vízbe kerülve nem képes fertőzni. Ennek ellenére a helyiek félnek, és még horgászni sem mernek a folyóban.

A dolhai Teleki-kastély Forrás:Invtur

Vizsgálat indult

A feltételezett szennyezés okán ügyészségi feljelentés született, és az egészségügyi hatóságok megkezdték az ilyenkor előírt vizsgálatokat. Amennyiben bebizonyosodik a hanyagságból elkövetett szándékos környezetszennyezés, a kórház vezetőire 5 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak. A kellemetlen szagok miatt nem jár semmilyen büntetés.

Dolha mintegy 50 kilométerre fekszik a magyar határtól. A Borzsa folyó Tiszakóród térségében torkollik a Tiszába.