Több spanyol város befogadna menekülteket

Vágólapra másolva!
Barcelona polgármestere bejelentette, hogy létrehozza a menekülteket befogadó városok hálózatát Spanyolországban. A kezdeményezéséhez elsőként a madridi városvezetés csatlakozott, de azóta több város is jelezte együttműködési szándékát – közölte a spanyol sajtó szerdán.
Vágólapra másolva!

Ada Colau, a katalán főváros májusban megválasztott baloldali polgármestere a bejelentést megelőzően tanácskozott a menekülteket segítő szervezetek munkatársaival, hogy megvitassák, mit tudnak nyújtani a menekülteknek.

A városvezetés korábban 200 ezer euróval (mintegy 63 millió forint) erősítette meg az ellátórendszert.

Barcelonába az elmúlt évben több mint 700 menedékkérő érkezett.

Madrid is csatlakozik

"Madrid nyitott és szolidáris azokkal, akik kénytelenek elmenekülni a háború szörnyűségei elől" - áll a spanyol főváros önkormányzatának közleményében, amelyben tudatták, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Madrid önkormányzata, amelyet a májusi helyhatósági választások óta szintén a baloldal irányít,

hamarosan megvitat egy javaslatcsomagot a szükséges intézkedésekről és a lehetséges pénzügyi forrásokról.

A kezdeményezéshez csatlakozott az Andalúziában található Córdoba, valamint Katalónia és a Baleári-szigetek több városa is. Arról egyelőre nem adtak ki tájékoztatást, hogy a hálózat a gyakorlatban miként működne.

Hajlandóak még többet befogadni

Mariano Rajoy, Spanyolország konzervatív jobboldali miniszterelnöke kedden Berlinben jelentette be, hogy hajlandóak a korábban jelzett 2739 főnél több menekültet befogadni. Ismét hangsúlyozta, hogy az unió tagállamainak közösen kell elhelyeznie az üldözötteket, és a terhek megosztása során

tekintettel kell lenni egyebek között arra, hogy mekkora a munkanélküliség az egyes tagországokban és hány menedékkérőt fogadtak be korábban.