A donyecki szakadárok nem szavaznak az országváltásról

Vágólapra másolva!
Nem rendeznek népszavazást a Donyecki Népköztársaságban az Oroszországhoz való csatlakozásról. A helyhatósági választás eredményét nem ismeri majd el Kijev.
Vágólapra másolva!

Az önmagát kikiáltott kelet-ukrajnai államalakulat, a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezére azt állítja, hogy csupán szóbeszéd, hogy referendumot írnának ki az Orosz Föderációba történő beolvadásról. A DNR-ben most mindenki az október 18-ára kitűzött önkormányzati választások sikeres és békés lebonyolítására összpontosít – közölte Alekszandr Zaharcsenko.

– reagált Zaharcsenko azokra az ukrán sajtóhírekre, miszerint a szakadár köztársaságban a helyhatósági választások leple alatt az oroszországi csatlakozásról is szavazni akarnak. Bejelentése szerint ennek semmi köze a valósághoz.

Máskor tartják a választást

Ukrajna egészében október 25-én tartják a helyhatósági választásokat. Az eredeti tervek szerint – a minszki megállapodásnak megfelelően – ezeket a szakadár területeken is lebonyolították volna. Ám az ukrán Központi Választási Bizottság szerint Donyeck és Luhanszk megyék szeparatisták által ellenőrzött vidékein lehetetlen garantálni a voksolás jogszabályoknak megfelelő lebonyolítását.

Kijev nem fogadja majd el az eredményt

A választási bizottság döntése szerint október 25-én 125 Donyeck és 146 Luhanszk megyei településen nem tartanak választásokat. A felkelők erre reagálva egy héttel korábbra az ukrajnaitól független, önálló helyi tanácsi választást tűztek ki, melynek végeredményét valószínűleg megint csak egyedül a Kreml fogja maradéktalanul elfogadni.