Szavazhatnak zászlójukról az új-zélandiak

2015.09.01. 10:57

Hamarosan új zászlója lehet Új-Zélandnak. A wellingtoni kormány kedd délelőtt mutatta be a négy lehetséges változatot, amelyekről a szigetország lakói szavazhatnak. 

Szavazáson választhatják ki új zászlójukat az új-zélandiak. A végső listát a kormány által kiválasztott bizottság készítette el, eszerint a szigetország lakói zászlóról mondhatják el a véleményüket: három lobogón páfrány, a negyediken pedig a „koru”, egy maori őslakos szimbólum található.

Kék-piros, csillagos és páfrányos lobogóForrás: www.govt.nz

A listát Bill English miniszterelnök-helyettes mutatta be a wellingtoni Nemzeti Múzeumban kedd reggel.

Páfrány vagy maori jelkép

A három páfrányos minta közük az egyik fekete-fehér, a másik kettőn a kék és a piros szín, valamint csillagok dominálnak. Sajtóhírek szerint John Key miniszterelnök ezeket részesíti előnyben. A negyedik zászló fekete-fehér, és egy maori jelkép látható rajta.

Fekete-fehér páfrányosForrás: www.govt.nz

Az új-zélandiak november 20 és december 11-e között, postai úton szavazhatnak a négy zászló valamelyikére. Ezután jövő márciusban népszavazást tartanak, ahol a jelenlegi zászló és a mostani négy közül kiválasztott új zászló között dönthetnek. Ha az utóbbi mellett voksolnak, hat hónappal később új nemzeti lobogója lesz Új-Zélandnak.

Új-Zéland jelenlegi zászlójaForrás: Flags of the world

Belefáradtak az egészbe

A helyiek a közösségi oldalakon arra panaszkodnak, hogy már belefáradtak az egész folyamatba.

Csillagos, páfrányos kék-feketeForrás: www.govt.nz

„Olyan az egész, mint egy reklámkampány, amiben azt kérdezik tőlünk, hogy melyik autót akarjuk megvásárolni, ahelyett, hogy akarunk-e egyáltalán autót venni” – írta egyikük a Twitteren.

A 12 fős bizottság 40 pályázatból választotta ki a jelenlegi négyet, de erről nem kérdezték meg a lakókat. Az egyik indulót egyébként azért kellett kizárni, mert a „Modern Hundertwasser” névre hallgató alkotás miatt szerzői jogi lépéseket tett a Hundertwasser Alapítvány.

Koru, a maori szimbólumForrás: www.govt.nz