Norvégia luxusbörtönt bérel Hollandiában

2015.09.01. 22:41

Norvégia börtönt bérel Hollandiában, mert túlzsúfoltak a norvégiai börtönök. Már megérkeztek az első rabok. A rabok és hozzátartozóik is tiltakoznak.

Norvégia évi 25 millió euróért (mintegy 7,8 milliárd forint) börtönt bérel Hollandiában, szeptember 1-jén, kedden megérkeztek az első rabok. A szokatlan - a két ország kapcsolataiban első ilyen természetű - együttműködés oka az, hogy túlzsúfoltak a norvégiai börtönök. Ezzel szemben Hollandiában van még szabad kapacitás, ilyen az ország északkeleti részén lévő norgerhaveni börtön.

25 rab már átért 

Karl Hillesland, a büntetés-végrehajtási intézmény új norvég parancsnoka elmondta, hogy 25 rab érkezett meg hozzájuk. A börtön kibérléséről márciusban született megállapodás Norvégia és Hollandia között. A hivatalos átadást szerdán a két ország igazságügyi minisztereinek jelenlétében rendezik. A norvég hatóságok ezzel a lépéssel a börtönbüntetésük letöltésére várakozók sorát akarják csökkenteni az észak-európai országban. Több mint ezer elítélt vár arra Norvégiában, hogy ürüljenek a cellák.

Az első rabok már megérkeztek a bérbörtönbeForrás: AFP/Jack Guez

Luxusbörtön 

A hollandiai Norgerhaven börtönében eddig fogva tartottaknak ugyanakkor nem tetszett, hogy el kellett hagyniuk a luxuskörülményeket biztosító intézményt. Tiltakozásuk azonban nem vezetett sikerre. A holland sajtóban megjelent tudósítások szerint Norgerhavenben a hosszú börtönbüntetésre ítélt rabok dolgozhattak: zöldséget termeszthettek, csirkéket nevelhettek, szakácskodhattak, cellájukból pedig gyönyörű tájra nyílt kilátás.

Van, aki nem önként megy 

"Ez nagyon hangulatos, szép börtön" - nyilatkozott az NRK norvég tévécsatornának Kenneth Vimme, akit 17 év szabadságvesztésre ítélték gyilkosságért és aki önként választotta, hogy hollandiai börtönben tölti le a büntetését. Arra panaszkodott csupán, hogy kevesebb norvég televíziós csatornát nézhet majd Hollandiában és attól tart, hogy azok a bebörtönzöttek, akik - ellentétben vele - nem saját akaratukból kerülnek át a hollandiai börtönbe, majd lázadozni fognak. Norgerhavenben 242 elítéltet fogadnak Norvégiából. Az első 112 fős csoportból csak 79-en vállalták önként a "száműzetést".

A közelség elve

A fogva tartottak ügyvédjei és családjai is kifogásolják a norvég hatóságok döntését arra hivatkozva, hogy ez sérti a közelség elvét, az elítéltek jogát arra, hogy lakhelyükhöz közel töltsék börtönbüntetésüket. Hanne Hamsund, a hozzátartozók jogi képviselője szerint a látogatás költségei is problémát jelentenek majd a családtagoknak. Számításai szerint a börtönlátogatás, s egy éjszaka a szállodában körülbelül 530 euróba (mintegy 167 ezer forint) kerül majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK