Még nem sikerült azonosítani a halálkamion áldozatait

2015.09.01. 11:34

Még nem ért véget az osztrák A4-es autópályán talált 71 halott menekült boncolása. A hatóságok újabb okmányokat és igazolványokat találtak az áldozatoknál, de nem biztos, hogy a papírok valódiak. 

További utazási okmányokat és igazolványokat találtak az ausztriai A4-es autópályán 71 migráns halálát okozó múlt heti tragédia áldozatainál, a hatóság azonban még nincs meggyőződve az iratok valódiságáról - közölte kedden az osztrák rendőrség.

A burgenlandi rendőrségParndorfból egy nickelsdorfi fagyasztóállomásra szállította a kamiontFotó: Origo

Szerdáig tart a boncolás

„Több utazási okmányt és igazolványt találtunk az embereknél. Ezek alapján azonban még messze nem lehet megállapítani a személyazonosságot, mert nem lehet abból kiindulni, hogy ezek a valódi irataik" - monta Gerald Gangl rendőrségi szóvivő.

Az áldozatok boncolása már napok óta zajlik és várhatóan szerdáig tart. A következő sajtótájékoztatót péntekre ígérte az osztrák rendőrség.

Nem Afrikából jöttek

Korábban a raktérben egy szíriai úti okmányt találtak, ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak.

Az embercsempészek egy osztrák autópályán hagyták a halottakatForrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Doskozil akkor azt mondta: nem meglepő, hogy csak egy hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják.

Az ügyben eddig öt embert vettek őrizetbe Magyarországon, mindannyiuknak kezdeményezték előzetes letartóztatását. 

Forródrót a rokonoknak

A rendőrség bejelentése szerint pénteken forródrótot hoztak létre az áldozatok hozzátartozói számára. Pénteken már harminc-negyven telefonhívás érkezett, többen hozzátartozóikat keresték. Amennyiben az áldozatok rokonai is jelentkeznek, megkönnyítik a DNS-mintákkal végzett személyazonosítás menetét. A hétvége óta már nem csak angol nyelven érhető el a telefonos vonal, hanem arabul is.

Eddig öt embert vettek őrizetbe a tragédia miattForrás: MTI/Ujvári Sándor

Az osztrák közéletben nagy felzúdulást keltett, hogy a Kronen Zeitung című osztrák bulvárlap pénteki, szombati és vasárnapi számában egyaránt megjelent az a fotó, amelyen a furgonban megtalált holttestek láthatók. A képet a Bild című német lap is átvette. A képpel kapcsolatban rekord számú panasz érkezett az Osztrák Sajtótanácshoz (Presserat). Az ügyben rendőrségi vizsgálat is indult, mert feltehetően a nyomozás köreiből szivárogtatta ki valaki a fényképet a lapnak.