Öt év, és befellegzett a Gázai övezetnek az ENSZ szerint

2015.09.01. 20:30

A Gázai övezet öt éven belül lakhatatlanná válik, ha az enklávéra jellemző jelenlegi gazdasági tendenciák folytatódnak.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) Kairóban közzétett jelentése szerint a Gázai övezetben a munkanélküliség 2014 végére elérte a 44 százalékot, ez az eddigi legmagasabb arány. Jelenleg a gázaiak 72 százaléka szenved az élelmiszer-ellátás bizonytalanságától, és 868 ezer menekült – a lakosság közel fele – szorul teljes mértékben az ENSZ élelmiszersegélyeire. Ez utóbbi szám a 2000-es adathoz képest megtízszereződött. 

Nincs ivóvíz 

A válság elmélyülése az övezet ellen nyolc éve fennálló gazdasági blokád, valamint az elmúlt hat évben végrehajtott három izraeli offenzíva következménye. Ezek a hadműveletek teljes mértékben megsemmisítették a már azelőtt is gyenge lábakon álló gazdasági infrastruktúrát  – áll a jelentésben. 
Az UNCTAD adatai szerint továbbá az 1,8 milliós lakosság vízellátásának legfőbb forrása, a talajvíz már 95 százalékban emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált. 

A háborúk miatt

A 2008 és 2014 közötti fegyveres konfliktusok okozta közvetlen anyagi károk a tanulmány szerint elérik az övezet éves bruttó hazai termékének (GDP) háromszorosát, de a közvetett negatív hatások, így a gazdasági infrastruktúra megsemmisítése miatt kimaradó bevételek tovább növelik a veszteséget. 

Csak a tavalyi konfliktus következményeképpen 500 ezer ember vesztette el a lakóhelyét. Összesen 20 ezer lakás, 148 iskola, 15 kórház, 247 üzem, valamint 300 üzlet semmisült meg egészen vagy részlegesen, és súlyos károk keletkeztek az övezet egyetlen erőműjében, amely már 2012-ben is csak a lakók áramszükségletének 40 százalékát volt képes fedezni. 

A háborúk tették tönkre a Gázai övezetetForrás: AFP/Mohammed Abed

Csak segélyből nem megy

Az UNCTAD arra figyelmeztet, hogy a Gázába áramló segélyek ugyan létfontosságúak, de nem elegendőek az övezet újraépítéséhez. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK