Börtönbüntetést kapott a híres azeri oknyomozó riporter

Vágólapra másolva!
Sikkasztás és adócsalás miatt hét és fél év börtönbüntetésre ítélték Khadija Ismayilovát, a híres azeri újságírónőt. Emberjogi aktivisták szerint a tárgyalás koncepciós per volt.  
Vágólapra másolva!

Az oknyomozó riporternő írásaiban a kormányzati korrupciót, az elnök és családja üzleti ügyeit és az emberi jogok megsértését tárta fel.

A múlt hónapban hasonló okok miatt börtönöztek be két másik aktivistát is. Az azeri kormány ennek ellenére úgy véli, a bíróság teljesen függetlenül működik és a jogállamiság garantált. Az esetre reagált az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland is. Szerinte aggasztó az a tendencia, amely Azerbajdzsánban érvényesül, úgy látja, a legújabb fejlemények korlátozzák a szólásszabadságot.

Az ítéletet elítélte a Human Right Watch is. Az Amnesty International pedig azzal vádolta meg a kormányt, hogy brutálisan megbünteti az újságírókat, a civil aktivistákat és gyakorlatilag bárkit, aki kritikát fogalmaz meg nyilvánosan.

Ismaylova a bíróságon azt mondta, nem véletlen, hogy pont őt vádolták meg sikkasztással és adócsalással, hiszen mindig is hasonló ügyekkel foglalkozott.