Bajorország nem küldi vissza a vonattal érkezett menekülteket

Menekültek a Keleti pályaudvaron, sokan megvásárolt vontajegyekkel Berlin felé. Magyarország hivatalosan nem engedi őket tovább arra a nemzetközi egyezményre hivatkozva, ami tiltja a schengeni határokon belüli szabad mozgást érvényes vízum hiányában Menek
Menekültek a Keleti pályaudvaron, sokan megvásárolt vontajegyekkel Berlin felé. Magyarország hivatalosan nem engedi őket tovább arra a nemzetközi egyezményre hivatkozva, ami tiltja a schengeni határokon belüli szabad mozgást érvényes vízum hiányában
Vágólapra másolva!
Nem küldik vissza a bajorok a Magyarországról vonattal érkezett, még nem regisztrált menedékkérőket. A müncheni vezetés ugyanakkor kapcsolatba lép a magyar kormánnyal, hogy tisztázza a helyzetet. 
Vágólapra másolva!

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televízióban nemmel választolt arra a kérdésre, hogy visszaküldik-e a Magyarországról érkezett menedékkérőket.

„Akik itt vannak, és Magyarországon nem regisztrálták őket, azokat természetesen nálunk regisztrálják, és elhelyezik őket a befogadóállomásokon” – mondta a politikus.

A menekültek a Keletiből indultak Bécs és München felé Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem értik a lépést

ellenőrzés nélkül, annak ellenére, hogy a magyar hatóságok eddig rendben regisztrálták a menedékkérőket” – tette hozzá Joachim Herrmann.

A müncheni vezetés ezért még kedden

kapcsolatba lép a magyar belügyminisztériummal,

hogy tájékozódjanak az ügy hátteréről. Azt ugyanakkor kiemelték, hogy jó a kapcsolatuk Magyarországgal, ami a rendőrségi együttműködésre is vonatkozik.

Kaotikus állapotok vannak a budapesti pályaudvaron Fotó: Polyák Attila - Origo

Tartósan ők sem bírják

Joachim Herrmann egy másik, az N24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a menekültválságról általában véve azt mondta, hogy Bajorország jelenleg valahogy még meg tudja szervezni a menekültek ellátását, de mindenkinek be kell látnia, hogy

Bajorország és Németország sem tudna megbirkózni a feladatokkal, ha tartóssá válik a jelenlegi állapot.

Közben a német szövetségi rendőrség azzal számol, hogy több száz újabb menedékkérő érkezik kedden vonattal Magyarországról a müncheni főpályaudvarra.

Euforikus hangulat

Kedd hajnalig több szerelvénnyel nagyjából 800-an érkeztek a bajor fővárosba. A szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint a főpályaudvaron többnyire nyugodt, és időnként "euforikus" volt a hangulat. Egy menekült videót is készített a történtekről.

#Danke_Deutschland الالمان يستقبلون السورين بالورود شكرا من القلب لكل الشعب الالماني والحكومة المانية التي فتحت ابوابها بالابتاسامة والورود والمحبة بعكس كثير من دول العربية وشكرا من القلب للشعب الالمانيDie Deutschen begrüßen das syrische Volk mit Blumen. Dafür danken wir dem deutschen Volk und der Regierung von ganzem Herzen, dass sie ihre Türen für uns öffnen im Gegensatz zu den arabischen Ländern.

Posted by Talal Abk on Tuesday, 25 August 2015

A vonatokról leszállók közül többen örömükben azt kiabálták angolul, hogy „Köszönjük, Németország”, és hogy „Szeretünk, Németország”, járókelők pedig élelmiszert, vizet adtak a Magyarországról érkezett menedékkérőknek.

Az emberek egy részét még helyben regisztrálták, másokat buszokkal szállítottak el a müncheni tartományi központi befogadóállomásra

– számolt be online kiadásában az Abendzeitung című müncheni lap.