Schengen felülvizsgálatával fenyegetőzött Merkel

Angela Merkel német kancellár
Angela Merkel német kancellár - folyik a vita és a szavazás a német Bundestagban a görög mentőcsomagról
Vágólapra másolva!
Az unión belüli szabad határátkelést biztosító schengeni zóna felülvizsgálatát is kilátásba helyezte Angela Merkel, ha az uniós tagállamok nem igazságosan osztják el egymás között a menekülteket. Az Európai Unió ugyanakkor kész még további segítséget nyújtani Magyarországnak a határon kialakult helyzethez. 
Vágólapra másolva!

Ha az Európai Unió nem osztja szét a kvótarendszer szerint a háborús országokból érkezett menekülteket, akkor újra kell tárgyalni a schengeni határokat – üzent Angela Merkel.

A német kancellár mindezt az után jelentette ki, hogy a magyar kormány azt kérte Berlintől: tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók európai unión belüli utazásaival kapcsolatban.

Angela Merkel igazságos kvótarendszert akar Forrás: John Macdougall/AFP/Getty Images

– mondta Merkel egy berlini konferencián.

Cáfolták a különvonatokat

A német kormány már korábban cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint különvonatokat küldene Budapestre, hogy elszállítsa a szír menekülteket.

„Nincsenek különvonatok. Akik Magyarországra érkeznek, azoknak ott kell regisztrálniuk a rendszerbe” – mondta a kancellár szóvivője.

Négy vonattal érkeztek ma a menekültek a Keleti pályaudvarról Bécsbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

Angela Merkel sajtóértekezletén viszont arról is beszélt:

nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket.

Az unió kész segíteni

Az Európai Bizottság bevándorlási biztosa eközben megerősítette, hogy ha szükséges, az EU Magyarországon is kész a menedékkérelmek feldolgozásában segítő úgynevezett hotspotokat felállítani.

„Magyarország nyomás alá került, ahogyan Görögország és Olaszország is” – jegyezte meg a görög politikus, tudatva egyúttal: hamarosan ismét Magyarországra látogat.