Nem kérnek a bősiek a migránsokból

Vágólapra másolva!
Népszavazáson utasították el a felvidéki Bős község lakói a helyi migrációs tábor újranyitását. A szlovák kormány ott akarta újranyitni a 2009-ben bezárt menekülttábort, hogy elhelyezze el azt az 500 illegális bevándorlót, akinek ideiglenes befogadásáról megállapodott Ausztriával. 
Vágólapra másolva!

Félezer migráns ideiglenes befogadásáról állapodott meg még júliusban a szlovák és az osztrák kormány, az elszállásolásukra szolgáló menekülttábor helyszínének kiválasztott csallóközi Bős településen élők azonban most népszavazáson utasították el az ötletet.

96 százalék ellenezte

A népszavazáson a részvételi arány 58 százalékos volt, így a referendum érvényes volt. A résztvevők 96 százaléka igennel válaszolt a referendum egyetlen kérdésére, amely így hangzott:

A népszavazás a hatályos szlovák törvények szerint nem számít ügydöntőnek, vagyis annak eredménye semmire sem kötelezi a menekülttábor újranyitásáról döntést hozó belügyminisztériumot, amely erre korábban közleményben is felhívta a figyelmet.

Megpróbálja a polgármester

Fenes Iván, Bős polgármestere a referendum eredményének ismeretében a belügyminisztériumhoz és a bevándorlási hivatalhoz fordul, hogy vegyék figyelembe a bősiek véleményét. A táborba augusztusban érkezne 250 migráns, majd szeptemberben még 250 ember.