Új vezetőt választottak az afganisztáni tálibok

Vágólapra másolva!
A táliboknak meg kell őrizniük az egységet, ha azt akarják, hogy az ellenség ne győzedelmeskedhessen felettük - ezt a gondolatot hangsúlyozta mozgalmának tagjaihoz szombaton intézett üzenetében Manszúr molla.
Vágólapra másolva!

Manszúrt azután választották az iszlamista mozgalom vezetőjévé, hogy a tálibok bejelentették az előző vezetőnek, Omár mollának a halálát. Az új tálib vezér első üzenetének hangfelvételét szóvivője adta át szombaton a sajtónak.

Egységben az erő

Manszúr határorozottan állást foglalt a mozgalom egységének megőrzése mellett, mert szerinte csak így védheti meg magát az ellenségeitől. "Allah azt parancsolta nekünk, hogy tartsuk fenn egységünket, széthúzásunk kiváltja Allah haragját, ellenségünket pedig elégedettséggel tölti el" - mondta. Ugyanakkor a tálib mozgalom céljának továbbra is azt nevezte, hogy

folytatni kell a dzsihádot egészen addig, amíg meg nem születik az "iszlám rezsim".

Az afganisztáni tálibok új vezetőjéről, Manszúr molláról szóló híradások egy kabuli újságosnál Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Nem tudni, tárgyaláspárti-e

Utalást tett a békefolyamatra is, de az üzenetét értelmezni próbáló hírügynökségek megállapították: nem derül ki pontosan, hogy Manszúr folytatni akarja-e az afgán kormánnyal a tárgyalásokat, amelyek rendezni hivatottak a tálibok rendszerének 2001-ben bekövetkezett bukása után kialakult véres konfliktust. A tárgyalások tízedik fordulóját pénteken tartották volna Pakisztánban, de azt Iszlámábád elhalasztotta Omár molla halálának hírére.

Egy afgán fiú olvassa a Manszúr molláról szóló híreket Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Megoszthatja a mozgalmat

A Reuters elemzőket idézve megállapította: Manszúr személye csak akkor szavatolhatja a tárgyalások folytatását, ha sikerül megnyernie az őt egyelőre vezetőnek el nem ismerő tálib frakciók támogatását. Az elemzők várakozó állásponton vannak, hiszen egyelőre inkább az a jóslat látszik beigazolódni, hogy a pakisztáni hatóságokkal szoros kapcsolatban álló Manszúr megválasztása tovább mélyítheti a mozgalmon belüli frakciók közti törésvonalakat.

Washington bizakodó

Az Egyesült Államok hírszerzési közössége is megerősítette a tálib mozgalmat megalapító és vezető Omár molla haláláról szóló értesülések valódiságát, azonban annak pontos körülményei egyelőre nem világosak - közölte a washingtoni Fehér Ház. Az amerikai elnöki hivatal helyi idő szerint péntek este kiadott közleményében úgy fogalmazott: Omár molla halála lehetőséget jelent arra, hogy Afganisztán újabb előrelépéseket tegyen a stabilitás és biztonság megteremtése felé vezető úton.