A fertőzésnek már egy halottja is van

A man wearing a face mask walks through a market in Seoul on June 1, 2015. South Korean President Park Geun-Hye scolded health officials over their "insufficient" response to an outbreak of the MERS virus, as the number of infections climbed to 18, with n
Maszkkal érdemes védekezni
Vágólapra másolva!
Hétfőre Dél-Koreában három újabb emberről bizonyosodott be, hogy az úgynevezett MERS-vírussal fertőződött meg, velük immár tizennyolcra emelkedett a kórtól megtámadottak száma. A fertőzésnek már egy halottja is van. További 682 embert elkülönítettek, mert közeli kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel - közölte a dél-koreai egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A MERS-vírus az angol Middle East Respiratory Syndrome, azaz Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes kezdőbetűiből kapta rövidítését. Köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. A betegek halálozási aránya magas, közel 40 százalékos, a kór ellen nincs védőoltás.

Egy 68 éves férfi vitte be az országba

Dél-Koreába feltehetőleg egy 68 éves férfi hurcolta be, akinél május 20-án, két héttel azután diagnosztizálták a kórokozót, hogy visszatért egy közel-keleti útról. A férfi két napot volt Szaúd-Arábiában, ahol a legelterjedtebb a betegség.

Maszkkal érdemes védekezni Forrás: AFP/Ed Jones

Egy 58 éves nő meghalt

A tárca szóvivője később arról számolt be, hogy légzési elégtelenség miatt életét vesztette egy 58 éves nő, aki kapcsolatba került az első beteggel. Az áldozaton korábban nem végeztek teszteket az egészségügyi hatóságok, a halál pontos okának felderítésére klinikai vizsgálatokat folytatnak. A többi tizenhét fertőzött zöme az első beteg családtagjai vagy az őt ápoló kórházi személyzet tagjai közül került ki, de akad olyan is, aki egy kórteremben feküdt vele.

682 ember van karanténban

Az egyelőre csak elővigyázatosságból elkülönítettek szintén családtagjai, orvosai vagy ápolói a fertőzötteknek. Közülük többen otthonaikban vannak karanténban, mások állami gyógyintézetekben.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a MERS 2012. évi feltűnése óta 1139 esetet regisztráltak, közülük 431 volt végzetes.