Elszállították a baleset helyszínéről a magyar Gripent

Vágólapra másolva!
A cseh légierő cáslavi támaszpontjára szállították csütörtökön délután a magyar hadsereg kedden balesetet szenvedett JAS-39 Gripen vadászgépét. 
Vágólapra másolva!

A cáslavi katonai repülőtéren korábban befejezték a balesetet szenvedett magyar vadászgép átvizsgálását, illetve a helyszínelést - közölte Magdaléna Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője. A gép svéd gyártójának küldöttsége is a helyszínen volt.

Nem valószínű, hogy valaha repül

"A vadászgép megjavíthatatlan állapotban van" - mondta Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője. Szerinte ezt a véleményt fogalmazták meg nem hivatalosan azok a szakértők, akik kedden közelről is megnézték a magyar vadászgépet.

A magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének roncsa, miután túlfutott a leszállópályán a Cáslav katonai repülőtéren Forrás: MTI/AP/CTK/Josef Vostarek

Életmentő katapult

Egy volt cseh katonai pilóta, Michael Boruvka csütörtökön a cseh hírtelevízióban úgy vélte: a magyar pilóták a katapultálással megmentették az életüket.

A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okokból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak. A baleset hátteréről bővebben az Origo cikkében olvashat.