Háromszáz jazidi foglyot végzett ki az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
A Jazidi Haladó Párt „iszonyatos bűnténynek” nevezte a tömeggyilkosságot, és felszólította az iraki erőket, hogy szabadítsák ki azokat a jazidikat, akik még mindig az Iszlám Állam fogságában vannak.
Vágólapra másolva!

A jazidi foglyokat pénteken ölték meg a Moszul melletti Tal Afar körzetben. Oszama al-Nudzsaifi iraki alelnök „borzalmasnak és barbárnak” nevezte a mészárlást.

A BBC emlékeztet arra, hogy a szervezet fegyveresei tavaly jazidik ezreit ejtették foglyul, és állítólag a fellegváruknak számító Moszulban tartják őket fogva. Április elején, nyolc hónapnyi fogva tartás után közülük több mint kétszázat engedtek szabadon.

Sátánimádóknak tartják őket

A dzsihádisták jazidik százait ölték meg az általuk elfoglalt területeken. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa megállapította, hogy a rémtetteik kimeríthetik a népirtás bűncselekményét, ezért a Nemzetközi Büntetőbíróságnak kell velük foglakoznia.

A szunnita szélsőségesek „sátánimádóknak” tartják a jazidikat. Irakban a szekta hívei nagyrészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Becslések szerint mintegy 500 ezren vannak.

Angelina Jolie, az ENSZ jószolgálati nagykövete is meglátogatotta a jazidi menekülteket Forrás: MTI/EPA/UNHCR/Andrew Mcconnell

Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásukra hatással volt a zoroasztrizmus, a kereszténység és bizonyos mértékig az iszlám is. Ennek ellenére a szekta és a muzulmánok között régi ellentétek feszülnek. A közösségnek jelenleg három képviselője van az iraki parlamentben.