Nyolcmillió embert sújtott a földrengés

Vágólapra másolva!
Hatezer fölé emelkedett péntekre a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma, a sérülteké pedig lassan a 14 ezerhez közelít. Az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese szerint most az ideiglenes menedékhelyek kialakítása az elsőrendű feladat. 
Vágólapra másolva!

Nyolcmillióan érintettek

A katmandui hatóságok által pénteken közzétett összesítés szerint legalább 6204 ember halt meg a földrengésben, és 13 932-an sérültek meg. Az ENSZ adatai szerint a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtott a földrengés, köztük 1,7 millió gyereket.

A romok holttesteket rejtenek

Nehéz és bonyolult összehangolni a mentéssel kapcsolatos operatív feladatokat - mondta pénteken Katmanduban tartott sajtótájékoztatóján Valerie Amos, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese. A Reuters brit hírügynökség szerint a mentőalakulatok rendkívül nehezen jutnak el az eldugottabb településekre, a fedél nélkül maradtak visszatérése pedig egyelőre lehetetlen, a romok alatt még megszámlálhatatlanul sok holttest van.

Pemba Tamangot élve emelték ki a romok alól Katmanduban csütörtökön Forrás: MTI/AP/Nirandzsan Sresztha

Amos szerint most az ideiglenes menedékhelyek kialakítása az elsőrendű feladat. Ugyancsak a legsürgősebb teendők közé sorolta a bajba jutottak vízzel, élelemmel való ellátását, akárcsak az egészségügyi segítségnyújtást.

Kétmilliárd dollárra van szükség

A nepáli miniszterelnökség által a rászorulók számára létrehozott segélyalapba eddig 1,5 millió dollárnak megfelelő összeg érkezett, ebből mintegy 150 ezer dollárnyit már szét is osztottak. Korábban Szusil Koirala bejelentette: a nepáli hatóságok ezer dolláros azonnali segélyt utalnak ki a földrengésben életüket vesztettek családjainak, további 400 dollárt pedig a hamvasztási és temetési költségekre.

Az 1832-ben épült 63 méter magas Dharahara, azaz a Bhimsen-torony romjai Forrás: MTI/EPA/Narendra Shrestha

Ram Sharan Mahat pénzügyminiszter bejelentette: Nepálnak legalább kétmilliárd dollárra lesz szüksége a romba dőlt vagy megrongálódott lakóházak, kórházak, kormányzati épületek és műemléképületek újjáépítésére, helyrehozására.