Maszkos tüntetők rendőrökkel csaptak össze Milánóban

Milánó, 2015. május 1.
A milánói világkiállítást ellenző tüntetők rohamrendőröket dobálnak Milánóban az Expo 2015 megnyitásának napján, 2015. május 1-jén. (MTI/AP/Riccardo De Luca)
Milánó, 2015. május 1. A milánói világkiállítást ellenző tüntetők rohamrendőröket dobálnak Milánóban az Expo 2015 megnyitásának napján, 2015. május 1-jén. (MTI/AP/Riccardo De Luca)
Vágólapra másolva!
Rendőrök és szélsőséges tüntetők összecsapásába torkollott a pénteken megnyitott világkiállítás, az Expo 2015 ellen rendezett tiltakozó akció Milánó utcáin.
Vágólapra másolva!

A több ezer fős tüntetésből kivált szélsőséges csoportok üzletek és bankok kirakatait törték be. Festékkel fújták le az épületek falait, és több, parkoló gépkocsit felgyújtottak.

Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A lángok egy lakóházra is átterjedtek. Köveket, petárdákat és Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre és a sajtó képviselőire.

Forrás: MTI/AP/Riccardo De Luca

Több mint kétezer rohamrendőr igyekezett visszaszorítani a Milánó utcáin tomboló tüntetőket könnygázzal és vízágyúkkal is.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A zavargók tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat gázmaszkkal eltakaró fiatalok voltak. Az olasz hatóságok információi szerint a Black Bloc nevű szélsőséges mozgalom olasz, német és svájci tagjai érkeztek Milánóba, hogy az Expo 2015 ellen tüntessenek.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A világkiállítás, az olasz kormány gazdaságpolitikája és a globalizáció ellen rendezett NoExpo-menet egyébként békésen indult olasz ifjúsági szervezetek, szakszervezetek, politikai pártok, a NoTav (a Lyon és Torino közötti nagysebességű vasútvonal) ellen tüntető csoportok részvételével.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro

A tiltakozók tömegét azonban hamarosan a szélsőségesek osztották meg, teljes káoszt és félelmet keltve Milánó utcáin.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A randalírozók a helyszíni jelentések szerint a híres operaház, a Scala felé igyekeztek, ahol este a világkiállítás tiszteletére egy díszbemutató szerepelt a programon. Az opera környékét a rendőrség lezárta.