Rakétákkal lőtték a gázai iskolákat

TOPSHOTS
A Palestinian school girl makes her way though the rubble of destroyed buildings as she heads home after school on March 11, 2015 in Beit Hanun in the northern of Gaza Strip. Qatar on March 11, 2015 launched a project to build 1,000 homes in the
TOPSHOTS A Palestinian school girl makes her way though the rubble of destroyed buildings as she heads home after school on March 11, 2015 in Beit Hanun in the northern of Gaza Strip. Qatar on March 11, 2015 launched a project to build 1,000 homes in the Gaza Strip to house Palestinians displaced by last summer's war between Hamas and Israel. AFP PHOTO / MOHAMMED ABED Egy palesztin iskolás lány vág át romos házakon a gázai övezetben
Vágólapra másolva!
Izrael hét halálos csapást hajtott végre több, az ENSZ által működtetett iskola ellen a Gázai övezetben tavaly nyáron – derül ki egy jelentésből. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a támadásokat, amelyekben 44 palesztin vesztette életét, és legalább 227-en megsérültek.
Vágólapra másolva!

Ban Ki Mun érinthetetlennek nevezte az ENSZ létesítményeit, ugyanakkor az ügy kivizsgálására felállított független bizottság azt is megállapította, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet tagjai üres iskolákban tárolták a fegyvereiket.

Izrael 2014 júliusában indított átfogó támadást a Gázai övezet ellen. ENSZ-adatok szerint az ötven napig tartó konfliktus során több mint 2260 ember halt meg. A 2189 palesztin áldozat közül 1486 volt civil. Az izraeli oldalon 67 katona és 6 polgári személy halt meg.

A független bizottság létrehozásáról tavaly novemberben döntöttek azért, hogy megvizsgáljanak 10 olyan incidenst, amit ENSZ által működtetett iskolák ellen követtek el a konfliktus idején. Izrael és a Hamász is kifejezte együttműködési szándékát – írta az al-Dzsazíra.

Palesztin iskoláslány vág át a romokon a gázai övezetben Forrás: AFP/Mohammed Abed

Figyelmeztetés nélkül

Az egyik lányiskolára 88 aknavetőgránátot lőttek ki, egy másikra tankelhárító lövedékkel támadtak, a harmadikat rakéták találtak el – állapítja meg az ENSZ-jelentés. A negyedik leányiskolát „előzetes figyelmeztetés nélkül” támadta meg Izrael – derül ki a 227 oldalas, átfogó – egyes részleteiben még titkosított – jelentésből.

Összesen 223 iskolát romboltak le a konfliktus során, Ban Ki Mun pedig októberi gázai látogatásakor megállapította, hogy a pusztítás „minden képzeletet felülmúl”.

Támadás után az egyik ENSZ által működtetett gázai iskolában Forrás: AFP/Marco Longari

Izrael tisztázta magát

Az Izrael számlájára írt támadásokat már régóta vizsgálják az izraeli hatóságok, és a szükséges nyomozást is elindították – mondta a BBC-nek Emanuel Nahshon, az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

„Izrael mindent megtesz azért, hogy ne érje támadás a különleges státuszú intézményeket. Bár a terroristák nemcsak zsidó állampolgárokra támadnak, de palesztin civileket használnak élő pajzsként” – mondta Emanuel Nahshon. A Hamász még nyilatkozott.