A Vatikán volt az elfogott terroristák egyik célpontja

Vágólapra másolva!
Tizennyolc embert vett őrizetbe pénteken az olasz rendőrség terrorizmusellenes egysége. A hatóságok szerint közöttük vannak egy pakisztáni merénylet elkövetői és Oszama Bin Ladennek, az al-Kaida egykori vezetőjének két embere is.
Vágólapra másolva!

A terroristák egyik lehetséges célpontja a Vatikán volt – jelentette be Mauro Mura, Cagliari főügyésze, a vizsgálat egyik vezetője a Reuters hírügynökség tudósítása szerint.

A katolikus egyház központja elleni tervezett merényletre egyelőre nincsenek bizonyítékok, csak erős gyanú – pontosított Mario Carta, a vizsgálatot vezető rendőrtiszt.

Oszama bin Laden két egykori testőrét is őrizetbe vették Forrás: AFP/Banaras Khan

Szardínia volt a központ

Az Olaszországban kialakított terroristahálózat bázisa Szardínia szigetén volt. Az őrizettbe vettek többsége pakisztáni. A csoport vezetője egy Szardínián élő vállalkozó volt. Hét olasz tartományban is házkutatásokat tartottak – számolt be a CNN.

Az olasz terrorizmusellenes hatóságok közleménye szerint a csoport tagjai számos Pakisztánban és Afganisztánban elkövetett merényletben részt vettek. Többek között a Pesavar piacán 2009 októberében elkövetett pokolgépes robbantásban, amelyben több mint száz ember veszítette életét.

Ferenc pápa a Szent Péter téren. A Vatikán is célpont lehetett . Forrás: MTI/EPA/L'osservatore Romano

Embercsempészettel is foglalkoztak

Az őrizetbe vett személyek között van az al-Kaida terrorszervezet két tagja is, akik a 2011-ben megölt Oszama Bin Laden testőrei voltak, amikor Pakisztánban bujkált.

Az amerikai hírtelevízió úgy tudja, hogy az őrizetbe vettek egy részét embercsempészettel is vádolják. A terrorcsoport célul tűzte ki a pakisztáni kormány megbuktatását is.

A szardíniai bázisról pakisztáni és afganisztáni terrorista csoportokat finanszírozott, tagokat toborzott az Olaszországba érkező bevándorlók soraiban – számolt be az MTI.