Kémkedés miatt ítélték el a kémfőnököt

Former director of the Colombian Security Department (DAS) Maria del Pilar Hurtado (C) leaves court during a break in Bogota on February 27, 2015. Hurtado will hear her sentence Friday for allegedly spying political opponents of former Colombian President
Maria del Pilar Hurtado 18 év börtönre számíthat
Vágólapra másolva!
A kolumbiai legfelsőbb bíróság bűnösnek találta a latin-amerikai ország titkosszolgálatának egykori vezetőjét, amiért irányítása alatt a szakszolgálat olyan bírók, újságírók és emberi jogi aktivisták után kémkedett, akik szembehelyezkedtek Álvaro Uribe akkori államfővel.
Vágólapra másolva!

María del Pilar Hurtadót egyebek mellett tiltott lehallgatás és hatalommal való visszaélés vádjában találták bűnösnek pénteken. A bíróság döntése egyhangú volt. Az ítélethirdetés a következő héten várható, jogi szakértők szerint a volt kémfőnökre akár 18 éves börtönbüntetést is kiszabhat az ügyben eljáró bíróság.

Feladta magát

Az AFP francia hírszolgálat tájékoztatása szerint Hurtado januárban adta fel magát a kolumbiai hatóságoknak. Ezt megelőzően Panamában tartózkodott, ahol 2010-ben menedékjogot kapott, miután elmenekült Kolumbiából. A törvényszék Bernardo Morenót, az országot 2002 és 2010 között irányító ex-elnök személyi titkárát is bűnösnek találta a lehallgatási botrányban.

Maria del Pilar Hurtado 18 év börtönre számíthat Forrás: AFP/Eitan Abramovich

A volt államfő tagad

Álvaro Uribe, akit tavaly szenátorrá választottak, határozottan tagadja, hogy ő rendelte volna el a tiltott lehallgatást. A politikus Twitter-oldalán nemrégiben "törvényszerű nemzetbiztonsági műveletnek" nevezte a kérdéses időszakban folytatott titkosszolgálati tevékenységet.