Visszavonták a nehézfegyvereket Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kelet-ukrajnai megfigyelő missziója megerősítette, hogy Kelet-Ukrajnában mind az ukrán hadsereg, mind a Moszkva-barát szakadárok elszállítják nehézfegyvereiket a frontvonaltól, amit a minszki tűzszüneti egyezmény ír elő számukra.
Vágólapra másolva!

"Szeretnénk hálánkat kifejezni mindkét félnek, tekintettel arra, hogy csütörtökön megtették azt, ami eddig nem történt meg. Látjuk azt, hogy mindkét fél intézkedéseket tesz a minszki megállapodások végrehajtása érdekében" - közölte Alexander Hug csütörtök este az RT orosz tévécsatornának nyilatkozva.

Mindenről informálódnak

Hug megismételte, hogy az EBESZ megfigyelő missziója számos kulcsfontosságú információt bekér a szembenállóktól. Nemcsak arról kell adatokat szolgáltatniuk, hogy jelenleg hol vannak a nehézfegyvereik, hanem az elszállításuk útvonaláról és későbbi tárolási helyükről is informálniuk kell a missziót.

Helyszíni tudósítások szerint az ukrán hadsereg csütörtök délután kezdte meg a nehézfegyverek visszavonását Kelet-Ukrajnában. Az AFP újságírója arról számolt be, hogy látta, amint a kormányhadsereg tagjai legalább tizenöt tüzérségi löveget szállítanak nyugat felé a Donyecktól mintegy 55 kilométerre északra fekvő Artemivszk város közelében. Előzőleg a hadsereg be is jelentette, hogy megkezdi a 100 milliméteres lövegek visszavonását a frontvonalról.

Visszavont nehézfegyverek

A Moszkva-barát szakadárok is bejelentették csütörtökön, hogy megkezdték nehézfegyvereik visszavonását a front menti ütközőzónából. Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítója legkevesebb hat, tarackot szállító teherautó távozását látta a szakadárok kezén lévő, Donyeck melletti Olenyivka település közelében.

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább 5800 ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.