Orosz és iráni kollégájával is találkozik John Kerry

Vágólapra másolva!
John Kerry amerikai külügyminiszter a jövő héten Svájcban az orosz és az amerikai kollégájával is találkozik majd - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő.
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrovval az Emberi Jogok Bizottságának genfi tanácskozásán találkozik majd Kerry, ahol hétfőn felszólal majd mind az amerikai, mind az orosz diplomácia vezetője. A két miniszter megbeszélésén várhatóan Ukrajnával és Szíriával kapcsolatos kérdések szerepelnek majd.

John Kerry a jövő héten Montreuxben találkozik majd Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel is. A megbeszélés egybeesik a nagyhatalmak és Irán külügyi politikai igazgatói között az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások újrakezdésével is. A többször módosított határidők értelmében ezek március 31-ig egy keretegyezmény elfogadásával, június 30-án pedig egy teljes és részletes szerződés aláírásával fognak lezárulni.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a The Wall Street Journalnek csütörtökön nyilatkozva kijelentette, hogy Irán és a hat nagyhatalom (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, az EU elnöklete mellett) tárgyalásai egy évtizednyi diplomáciai erőfeszítés eredményeképpen "közelednek a megegyezéshez". Mogherini bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a megállapodás nyomán Teherán nagyobb szerepet játszhatna a közel-keleti válságok megoldásában.

Psaki tájékoztatása szerint Kerry a jövő héten találkozik majd az új szaúdi uralkodóval, Szalmán királlyal is, majd Londonba utazik, hogy ott az öbölbeli arab országok külügyminisztereivel tanácskozzon. Az amerikai szóvivő a találkozók konkrét időpontját nem közölte.