Egyencsomagolást kapnak a dohánytermékek Írországban

Vágólapra másolva!
Írország lett az Európai Unió első tagállama, amely törvényjavaslatot fogadott el a dohánytermékek egyencsomagolásának bevezetéséről.
Vágólapra másolva!

Az új szabályozás értelmében a dohánytermékeken a puszta márkanéven kívül semmilyen egyéb márkajelzés sem szerepelhet, és az egyencsomagoláson a dohányzás veszélyeire figyelmeztető ábrák, feliratok kapnak helyet.

"Történelmi jelentőségű lépésre készülünk, amely jelentős hatással lesz a közegészségügyre" - mondta csütörtökön, a törvényjavaslat elfogadása előtt James Reilly gyermekügyi és ifjúsági miniszter.

A tervezetet továbbküldik a ír államfőnek jóváhagyásra. A törvény várhatóan 2017 májusában lép életbe. Írország lesz a világ második országa, ahol egyencsomagolást kapnak a dohánytermékek. Ausztráliában 2012-ben vezettek be hasonló szabályozást.

Az Európai Unió más országai jelezték már, hogy egyencsomagolás bevezetését tervezik, köztük Nagy-Britannia. Dublin lépését persze nem nézik jó szemmel a dohánygyártók. A JTI Ireland már korábban jelezte, hogy ha a körülmények úgy kívánják, készen áll a bíróságon megvédeni a jogait.