Bitcoint használ az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok vezette koalícióban arra gyanakszanak, hogy az Iszlám Állam nem csupán a harcosok verbuválására használja az internetet, hanem önmaga finanszírozására is bitcoin virtuális valutát használ. Emiatt még nehezebb lesz a szervezetet elvágni a pénzforrásaitól és legyőzni.
Vágólapra másolva!

Már eddig is élt a gyanú, hogy az Iszlám Állam gyaníthatóan nyersanyagok, olaj és gáz eladásából finanszírozza magát, de nem volt világos, hogy miként mozgatja a pénzeket.

Sokak szerint a dzsihádisták elsősorban készpénzt vagy drágaköveket használtak a kereskedésben, illetve banki átutalásokkal jutottak hozzá a pénzükhöz, de mivel az ilyen pénzmozgások nyomon követhetők, a bitcoinrendszerhez folyamodtak – értesült koalíciós forrásokból a Kyodo japán hírügynökség.

Már bitcoin-ATM is vanForrás: AFP/David Rydermiddle

Nem szabályozzák

A bitcoin csak virtuálisan létezik, a szabályozatlan digitális pénz egy fajtája. A virtuális devizával való kereskedelmet sehol sem szabályozzák, egy kormány sem ismerte el ezeket legális fizetőeszközként, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, használatukat szinte lehetetlen nyomon követni.

A bitcoint többnyire hagyományos valutáért vásárolják közvetlenül egy másik személytől vagy internetes platformokon, majd ezt követően bekerül egy úgynevezett digitális pénztárcába, és bizonyos termékek, illetve szolgáltatások megvásárlására használják, vagy visszaváltják hagyományos valutává. A bitcoin értéke ezeken a platformokon a kereslet-kínálathoz igazodva változik.