Orosz hadihajók állomásozhatnak ciprusi kikötőkben

Vágólapra másolva!
Oroszország és Ciprus képviselői szorosabb katonai együttműködésről szóló egyezményt írtak alá szerdán, ennek értelmében a jövőben orosz hadihajók állomásozhatnak az Európai Unió tagországának számító Földközi-tengeri sziget görögök lakta részén.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkvába látogató Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfővel lezajlott egyeztetései után úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás elsősorban azokra az orosz hadihajókra vonatkozik, amelyek a nemzetközi terrorellenes küzdelemben és a kalózok elleni harcban vesznek részt.

Az orosz államfő leszögezte,

"Nem hiszem, hogy bárhol is aggódni kellene" - jegyezte meg Putyin. A nyugati országok és Oroszország között utoljára a hidegháborúban tapasztalt mértékben hidegültek el a kapcsolatok a kelet-ukrajnai események miatt.

Volt már ilyen máskor is

Moszkva korábban a világ számos országától kért engedélyt arra, hogy karbantartási munkálatok elvégzése vagy raktárkészletei feltöltése céljából használhassa városaik kikötőit. E megegyezések Oroszország globális katonai jelenlétét erősítik. A brit hadihajóknak ugyancsak otthont adó Ciprus egyik kikötővárosában, Limasszolban

, a jelenlegi egyezmény ezt a gyakorlatot helyezi szilárdabb jogi alapokra.

Útját megelőzően Anasztasziadisz a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, a két ország azt is megvitatja, hogy orosz repülőgépek humanitárius missziókra használhassák a nyugat-ciprusi Pafosz közelében lévő légitámaszpontot. Putyin megerősítette, hogy Moszkva továbbra is támogatja Ciprust az országot sújtó súlyos pénzügyi válság leküzdésében.

Szoros szálak

A két ország között 2014-ben csökkent a kereskedelmi kapcsolatok intenzitása egyebek mellett Brüsszelnek az ukrán válság miatt Oroszországra kiszabott szankciói, valamint a Kreml válaszlépései, vagyis például az EU-tagországokba áramló élelmiszerek embargója miatt. Az orosz elnök azt mondta, meggyőződése, hogy közösen javíthatnak a helyzeten, és ismét fellendíthetik az orosz-ciprusi kereskedelmet. 2013-ban Moszkva beleegyezett a szigetország számára biztosított, 2,5 milliárd eurós kölcsön visszafizetésének rugalmasabb ütemezésébe.