Nem emelnek szövetségi vádat Zimmerman ellen

Vágólapra másolva!
Nem emelnek szövetségi vádat George Zimmerman volt önkéntes rendész ellen, aki a floridai Sanfordban 2012 februárjában agyonlőtte a szerinte gyanúsan viselkedő, 17 éves afroamerikai Trayvon Martint - közölte kedden az amerikai igazságügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az önvédelemre hivatkozó Zimmermant 2013 júniusában az illetékes floridai esküdtszék felmentette a hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság vádja alól, ami országszerte tiltakozásokat váltott ki afroamerikai és jogvédő szervezetek részéről.

Az ügyben szövetségi vizsgálat is indult, amelynek célja annak megállapítása volt, hogy Zimmerman megsértette-e az emberi jogokat, vagyis, hogy tettének "faji gyűlölet" volt-e a mozgatórugója. Az igazságügy-minisztérium végül nem talált elégséges bizonyítékot annak alátámasztására, hogy Zimmerman szándékosan megfosztotta volna Martint az emberi jogaitól, vagy hogy faji megfontolásból ölte volna meg a fekete tizenévest.

Az amerikai igazságügyi tárca hasonló vizsgálatot folytat a tavaly augusztusban egy fergusoni fehér rendőr által agyonlőtt afroamerikai fiatalember, Michael Brown ügyében. Az emberölés és az a tény, hogy a vádesküdtszék nem emelt vádat az elkövető ellen, hetekig tartó tiltakozásokat robbantott ki az Egyesült Államokban.