Moszkva: Rosszul dolgoznak az EBESZ-megfigyelői

Vágólapra másolva!
Moszkva szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői nem követik figyelemmel a nehézfegyverzet visszavonását Délkelet-Ukrajnában, ezért sürgette a nemzetközi szervezet vezetőit, utasítsák az ukrajnai missziót a minszki megállapodásokban rögzített feladat végrehajtására. Közben kevesebbszer sértették meg a tűzszünetet Donyec-medencében. 
Vágólapra másolva!

Erről Anatolij Sztelmah, az ukrán „terrorellenes hadművelet” szóvivője beszélt. Hozzátette: bár

az oroszbarát erők tizenkilencszer lőtték az ukrán fegyveres erők állásait, és tüzérségi csapásokat is mértek egyes lakott településekre. Kedd este két alkalommal lőtték aknavetőkből a Debalcevétől nem messze fekvő Popasznát – mondta a szóvivő az UNIAN internetes hírportál beszámolója szerint. Ugyanakkor Mariupol, Luhanszk és Donyeck térségében az éjszaka nem volt lövöldözés.

Ukrán katona egy kétcsövű légelhárító tüzérségi ágyú mellett a kelet-ukrajnai Artemivszk településen Forrás: MTI/EPA/Anasztaszja Vlaszova

Sztelmah adatai szerint a szakadárok az elmúlt 24 órában tizenötször ágyúból és aknavetőből nyitottak tüzet. Ezzel egy időben négyszer lőfegyverből és gránátvetőből tüzeltek, egyebek között Délkelet-Ukrajnában, Sirokine településnél.

Moszkva az EBESZ-megfigyelőknek üzent

Közben Moszkva a nehézfegyverzet visszavonásának ellenőrzését sürgeti az EBESZ-től. Erről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélt. Emlékeztetett arra, hogy német, francia és ukrán kollégájával Párizsban megegyeztek, nem kell „más elképzelés” után nézni az ukrajnai rendezési folyamat ellenőrzésére, ezt a szerepet az EBESZ-nek kell ellátnia.

Oroszbarát szakadárok veszik birtokba a festői hadizsákmányt, a romos kelet-ukrajnai Debalcevét. Az ukrán katonák többsége már elhagyta a térséget Forrás: MTI/AP/Peter Leonard

A múlt héten Kijev az ENSZ és az Európai Unió békefenntartóinak bevonását kezdeményezte a délkelet-ukrajnai rendezésbe.

Fegyvereket szállítanak a britek

Nagy-Britannia kisebb létszámú kiképző egységet küld Ukrajnába az ukrán hadsereg felkészültségének erősítésére, fegyverszállításokat azonban továbbra sem tervez – ezt jelentette be kedden David Camerona brit miniszterelnök.

Kedden John Kerry amerikai külügyminiszter szenátusi meghallgatásán igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hazudik-e Oroszország, amikor azt állítja, hogy Ukrajnában nincsenek jelen sem orosz csapatok, sem orosz hadfelszerelés. Erről bővebben ide kattintva olvashat. Másként látja ezt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, aki a napokban arról beszélt, hogy soha nem lesz háborús konfliktus Oroszország és Ukrajna között. Ezt a cikkünket itt olvashatja.