Holtan találták Alijevet

Rahat Alijev
Vágólapra másolva!
Öngyilkos lehetett a kazah elnök gyilkossággal vádolt volt veje. Az asztanai rendszer egyik kegyvesztett emberét egy bécsi börtöncellában találták meg felakasztva. Ügyvédje kételkedik abban, hogy Rahat Alijev öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Holtan találták bécsi börtöncellájában kedden reggel Rahat Alijevet, Nurszultan Nazarbajev kazah államfő volt vejét, hazája egykori ausztriai nagykövetét, aki ellen egyebek között gyilkosság gyanúja miatt folyt vizsgálat. Alijevet felakasztva találták meg a magánzárka vizesblokkjában, az első jelentések szerint öngyilkosságot követett el, de ügyvédei vitatják ezt. Alijevnek éppen kedden kellett volna tanúvallomást tennie az illetékes bécsi bíróságon folyó büntetőperben.

Rahat Alijev Forrás: Wikipedia

A bécsi józsefvárosi (Josefstadt) börtön igazgatója, Peter Prechtl azt mondta, nem tartottak a rab öngyilkosságától, és saját kérésére helyezték el az egészségügyi részleg egyik magánzárkájában. Celláját rendszeresen ellenőrizték, de a vizesblokkba kívülről nem lehet belátni. A volt nagykövetet itt találták meg egy ruhafogasra felakasztva.

Az ügyvéd kételkedik

Klaus Ainedter, Alijev ügyvédje kétségbe vonta, hogy a fogoly öngyilkosságot követett volna el. Elmondta, hogy előző nap meglátogatta Alijevet a börtönben, és semmi sem utalt arra, hogy ilyesmire készülne. Az ügyvéd reményét fejezte ki, hogy a hatóságok alaposan kivizsgálják a halálesetet, és megállapítják az okát.

Alijev egykoron a kazah államfő szűkebb környezetéhez tartozott, a családjába is benősült. Később kegyvesztett lett, és a bécsi nagyköveti tisztségből is leváltották. 2008-ban távollétében 20 év börtönre ítélték a Nurbank pénzintézet két – később holtan talált – vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták, ezért Ausztriában maradt, majd Máltára költözött.

Alijev tagadta a vádakat, és azt állította, hogy politikai hajsza indult ellene. Az osztrák rendőrség tavaly júniusban őrizetbe vette, és az ottani hatóságok vizsgálatot indítottak ellene.