A Charles de Gaulle-ról lőtték az Iszlám Államot

French Navy flight technicians pull a Rafale fighter jet on the deck of the aircraft carrier Charles de Gaulle sailing in the Gulf on February 22, 2015. AFP PHOTO / PATRICK BAZ
Harcra készen
Vágólapra másolva!
Franciaország bevetette hétfőn a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hajót az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni nemzetközi koalíció iraki műveleteiben – közölték a francia védelmi miniszter környezetéből.
Vágólapra másolva!

"A Charles de Gaulle ma reggel belépett a Chammal-műveletbe" – jelentette be Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter kíséretének egyik tagja Bahreinben, amikor a miniszter épp felszállni készült a hajóra.

Kora reggel

Az első Rafale vadászgépek kora reggel indultak el a hordozóról, amely Bahreintől 200 kilométerrel északra cirkál a Perzsa-öbölben, Irak irányában. A gépek így körülbelül másfél óra alatt érik el célpontjaikat, vagyis feleannyi idő alatt, mint az egyesült arab emírségekbeli al-Dzafra támaszpontjáról, amelyet a francia légierő használ.

Egy hónapja vízen

A Charles de Gaulle január 13-án indult el a dél-franciaországi Toulonból körülbelül öt hónapos küldetésre, és több hetet szolgál az öbölben az amerikai Carl Vinson repülőgép-hordozó mellett az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban – közölték az AFP hírügynökséggel francia katonai forrásból. A francia hordozó ezután India felé halad tovább.

Harcra készen Forrás: AFP/Patrick Baz

Felderítenek, támadnak

A fedélzetén lévő 12 Rafale és kilenc korszerűsített Super Étendard több mint megkettőzi a térségbeli francia légi fegyverzetet, amely eddig az emirátusokban állomásozó kilenc Rafale-ból és a Jordániában lévő hat Mirage 2000D-ből állt. Tavaly szeptember közepe óta a francia vadászgépek mintegy száz felderítő repülést és ugyanannyi támadó bevetést hajtottak végre Irakban, támogatva a szárazföldön harcoló iraki erőket és a kurd pesmergákat – mondták el Le Drian kíséretében.

Augusztus óta

A koalíció a múlt év augusztusa óta több mint kétezer légicsapást mért az Iszlám Állam erőire Irakban és Szíriában. A francia vadászgépek csak Irakban avatkoznak be, mivel Párizs szerint a szíriai csapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősítenék a felkelőkkel és az iszlamistákkal szemben.