Holttestekkel is üzletel az Iszlám Állam

iszlám állam is iá isis
A fighter of the Syrian Kurdish People's Protection Units (YPG) holds a position behind sanbags during fighting against Islamic State (IS) group on November 7, 2014 in the Syrian besieged border town of Ain al-Arab (known as Kobane by the Kurds). Turkey is pursuing a delicate but dangerous strategy after allowing peshmerga fighters to transit its soil to Kobane, fearing Kurdish domination of northern Syria but also risking the collapse of the peace process with Turkish Kurds. AFP PHOTO / AHMED DEEB
Vágólapra másolva!
Új anyagi forrásokat keresve pénzt kér az elesett kurd harcosok holttestéért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.
Vágólapra másolva!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása szerint az Iszlám Államot jelentősen meggyengítette az ellene felállt nemzetközi koalíció, amely kurd harcokra is támaszkodik a dzsihadisták elleni harcban Irak északi részén és Szíriában.

Az említett területeken végrehajtott légicsapások alapos pusztítást végeztek az infrastruktúrában, ami jelentősen csökkentette az Iszlám Állam részben olaj- és műkincscsempészetből származó forrásait, ezért a terroristáknak új bevételi lehetőségek után kell nézniük.

Jelentősen csökkent az Iszlám Állam olajbevétele a harcok miatt Forrás: 123rf.com

Pár dollár egy hordó olajért

A lap úgy tudja, hogy a terroristák alig 10-20 dollárt kapnak egy hordó olajért a feketepiacon.

A lap „biztonsági forrásokra” hivatkozva beszámol arról, hogy a dzsihadisták 10 és 20 ezer dollár közötti áron megpróbálják eladni a kurdoknak az összecsapásokban elesett harcosok holttestét.

A lap szerint azonban valószínűtlen, hogy az Iszlám Állam közvetlenül érintett lenne a szervkereskedelemben - mint a napokban felmerült -, a szervezet ugyanis nincs birtokában sem a megfelelő infrastruktúrának, sem pedig az orvosi szakértelemnek, a szükséges technikának és logisztikának.

Szárazföldön a kurdok a dzsihádisták legkeményebb ellenfelei Forrás: AFP/Ahmed Deeb