Megkezdték a fogolycserét Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a fogolycsere a donyecki szakadárok és az ukrán hadsereg között szombaton az egyoldalúan kikiáltott "luhanszki népköztársaság" területén, miközben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői bejutottak Debalcevébe.
Vágólapra másolva!

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint szombaton a szembenálló felek kicserélték foglyaik első csoportjait. Luhanszkban az ugyancsak egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" 35 foglyot adott át az ukrán hadseregnek, amely 37 szakadárt engedett szabadon. A donyecki helyi hírügynökség szerint ugyanakkor az egyik ukrán fogoly ismeretlen okból visszautasította, hogy kicseréljék őt.

Debalcevében az EBESZ

Eközben az EBESZ megfigyelőinek sikerült bejutniuk Debalcevébe. Michael Bociurkiw, a szervezet ukrajnai különleges megfigyelő missziójának szóvivője bejelentette: "Ma bejutottunk Debalcevébe, a Nemzetközi Vöröskereszt nemzetközi bizottságának csoportját kísértük, és öt kamiont, amely élelmiszert és gyógyszert szállított. Biztonsági garanciát akartunk kapni és kaptunk is a felkelőktől, ez tette lehetővé, hogy ma oda bejussunk" - mondta.

Megvont akkreditációk

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szombaton bejelentette: javaslatot tett az ország állami intézményei számára, hogy több mint száz orosz hírközlő szerv újságíróitól vonja meg az akkreditációt. Az ukrán parlament február 12-én szavazta meg, hogy az ilyen akkreditációkat tagadják meg, és utasította az SZBU-t, hogy mielőbb állítsa össze azoknak a listáját, akikre e korlátozás kiterjesztését javasolja. Ez a lista most megszületett - jelentette be a biztonsági szolgálat szóvivője.

Meg is érkezett szombaton az orosz válasz, amelynek értelmében Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője leszögezte: Moszkva nem követi a kijevi hatóságok e lépését. Az orosz állam nem fogja korlátozni a tömegtájékoztatási eszközök munkáját, az emberek jogát az információhoz jutáshoz - mondta Peszkov.