Van nagyobb veszély, mint az iszlamisták

US President Barack Obama speaks during a joint press conference with German Chancellor Angela Merkel in the East Room of the White House in Washington, DC, February 9, 2015. Obama said Monday no decision had been made on whether to send weapons to Ukrain
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Amerikában a független állampolgárok mozgalmának tagjai nagyobb veszélyt jelentenek, mint az iszlamista terroristák, derül ki egy belbiztonsági jelentésből. A mozgalom tagjai semmilyen szabályt vagy törvényt nem fogadnak el. Jellemzően az adófizetési szabályokat utasítják vissza, de vannak olyanok, akik a közlekedési szabályokat sem hajlandóak betartani.
Vágólapra másolva!

A független állampolgárok mozgalmához tartozó csoportok egyes rendőri szervek szerint az iszlamista terrorral egyenlő, egyes esetekben pedig annál is nagyobb fenyegetést jelentenek az Egyesült Államokban, közölte híroldalán a CNN televízió az amerikai belbiztonsági minisztérium egy belső hírszerzési értékelését ismertetve.

Nem fogadják el a szabályokat

A tárcának a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) közösen elkészített, februárban köröztetni kezdett jelentése szerint a kormánynak és a törvényeknek nem engedelmeskedő független állampolgárok 2010 óta 24 támadást hajtottak végre az országban. Az irányzathoz tartozók úgy vélik, hogy az egyéni jogaikat korlátozzák egyebek között még a közlekedési szabályok vagy a bírósági ítéletek is, bár jellemzően az adófizetési szabályokat utasítják vissza.

Lövöldözések

2012-ben Louisiana államban két rendőr életét veszette egy tűzharcban, amely azért tört ki, mert egy gépkocsit megállítottak a közlekedési szabályok megsértése miatt. Az autóban ülő apa és fia független állampolgárnak tekintette magát. 2013-ban egy hasonló nézeteket valló férfi a Los Angeles-i repülőtéren rálőtt a közlekedésbiztonsági hatóság három alkalmazottjára, akiknek egyikét halálosan megsebesítette. Tavaly egy pár két rendőrrel és egy járókelővel végzett egy Las Vegas-i nagyáruháznál.

Főleg a rendőrök vannak veszélyben

A belbiztonsági értékelés szerint a független állampolgárok támadásaira 2015-ben leginkább hatósági rutinfeladatok elvégzése közben kell számítani, egyebek között gyanúsítottak otthonánál, közlekedési intézkedés közben és kormányhivataloknál. Az erőszak célpontjaivá várhatóan elsősorban a bűnüldöző szervek tagjai válhatnak, akiknek feladatuk a törvény fizikai betartatása.

A független állampolgárok visszautasítják az állami törvényeket és szabályokat Forrás: AFP/Saul Loeb

Veszélyesebbek, mint az iszlamisták

Egy tavaly a Marylandi Egyetem által elkészíttetett felmérés szerint állami és városi rendőrségek a külföldi iszlamistáknál veszélyesebb terroristaként tartják számon a független állampolgárokat, a belföldi milíciákra pedig terrorfenyegetésként tekintenek.

300 ezren lehetnek

Becslések szerint a szuverén állampolgárok mozgalmának mintegy 300 ezer követője lehet az Egyesült Államokban, közülük pedig mintegy 100 ezren tartozhatnak a kemény maghoz. Támogatottságukat részben a nehéz gazdasági körülményeknek köszönhetik. Egyes csoportjaik az országot járva agitálnak egyebek között amellett, hogy a jelzálogadós háztulajdonosok álljanak ellen a lefoglalásnak és ne vegyék figyelembe a bírósági ítéleteket vagy a csődtörvényt.