Putyin NATO-területek elfoglalásával próbálkozhat

Vágólapra másolva!
Fennáll annak a veszélye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök NATO-területek elfoglalásával próbálkozhat, ha úgy ítéli meg, hogy az atlanti szövetség nem merné megkockáztatni a katonai válaszlépést - mondta pénteken Londonban az európai NATO-erők brit főparancsnok-helyettese.
Vágólapra másolva!

Sir Adrian Bradshaw tábornok, aki a Royal United Services Institute nevű brit stratégiai kutatóintézet szakmai rendezvényén beszélt, a lehetőségek közé sorolta, hogy Putyin "álcázott támadásokkal" próbálhatja megbénítani a NATO döntéshozatali mechanizmusát, arra számítva, hogy a tagországok nem tudnak egyetértésre jutni a válaszlépések mikéntjéről.

Sir Adrian szerint - akinek szavait a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap online kiadása idézte pénteken - a NATO katonai irányítása tart egy ilyen jellegű orosz fellépéstől, amelyet Moszkva úgy tervezhet meg, hogy ne váltsa ki feltétlenül a szövetség kollektív védelmi kötelezettségéből eredő válaszadást.

Moszkva fenyegetést jelent

Bradshaw tábornok szerint ugyanakkor Oroszország hagyományos katonai erőt is bevethet NATO-területek elfoglalására, abban bízva, hogy a konfliktus eszkalálódásának fenyegetése megakadályozhatja az érintett országok területi integritásának helyreállítását célzó válaszlépéseket. Ehhez járul az a kockázat is, hogy Oroszország "elszámítja magát", és ez stratégiai léptéket öltő konfliktushelyzetet eredményez.

"Bármennyire valószínűtlennek tartjuk is jelenleg ennek bekövetkeztét, fenyegetést jelent puszta létünkre" - fogalmazott a brit tábornok.

A NATO készen áll

Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia és NATO-szövetségesei készek lennének-e fegyveres konfliktusra is Oroszországgal, Fallon azt mondta: a NATO-nak készen kell állnia bármilyen formájú orosz agresszió visszaverésére. A brit védelmi miniszter kijelentéseit az orosz külügyminisztérium szóvivője "abszolút elfogadhatatlannak" nevezte, és a brit sajtó idézete szerint kijelentette, hogy Oroszország semmilyen módon nem fenyegeti a balti köztársaságokat.