Erődemonstrációt tartott az Iszlám Állam Líbiában

iszlám állam isis
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam propagandafotókat hozott nyilvánosságra a neki hűségesküt tett líbiai harcosokról, amint Szirt utcáin parádéznak. A cél nyilvánvalóan az erődemonstráció, de vajon mekkora hatalommal rendelkeznek a dzsihádisták az észak-afrikai országban, amelyet mindössze 500 kilométer választ el Európától?
Vágólapra másolva!

Két napja hozta nyilvánosságra a brit Telegraph, hogy az Iszlám Állam menekülteknek álcázott harcosokat tervez útnak indítani Líbiából Dél-Európába, hogy ámokfutást rendezzenek a városokban, támadást intézzenek a kikötők ellen.

Ugyanazon a napon közölt az Iszlám Állam propagandafotókat a hozzá hű líbiai harcosokról Szirtben – abban a városban, amelynek közelében a dzsihádisták lefejezték kopt túszaikat. A mészárlást Egyiptom az ISIS líbiai állásaira mért légi csapásokkal torolta meg.

Üzenni akartak a szirti parádéval Forrás: Iszlám Állam

Mégis mennyire erősek?

A szervezet első aktivistái valószínűleg tavaly nyár elején, mindent elsöprő iraki offenzívájukkal egy időben jelentek meg a Kadhafi megdöntése után káoszba süllyedt Líbiában – mondta a Wall Street Journalnak egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes.

Itt azonban más taktikához folyamodtak, mint Irakban és Szíriában: nem kezdtek harcba a rivális iszlamista csoportokkal, hanem szövetséget próbáltak kötni velük – írta internetes oldalán az NBC News.

Líbiai források szerint négyszáz jemeni és tunéziai harcol az ISIS soraiban Szirtben Forrás: Iszlám Állam

Belecsaptak a lecsóba

Idén már az ISIS több nagyszabású támadást is végrehajtott: a tripoli Corinthia Hotel elleni merényletben kilenc ember vesztette életét, köztük egy amerikai. Februárban egy francia-líbiai olajmezőt rohamoztak meg; itt kilenc őr halt meg.

A dzsihádisták már tavaly év végén a hatalmukba kerítették Derna városát, idén pedig Szirt jelentős részét, ahol Omar al-Szinki líbiai miniszter szerint négyszáz tunéziai és jemeni harcos állomásozik, és beolvadt az Iszlám Államba az Anszar al-Saría nevű líbiai szélsőséges szervezet is.

Helybéliek beszámolói szerint itt is ugyanúgy kormányoznak, mint a kezükben lévő szíriai és iraki városokban: adót szednek, saját rendőrséget és igazságszolgáltatást vezetnek be. Egyes beszámolók szerint a belügyi tisztviselők egy része már nekik jelent.

Külföldi vezetők

Az ISIS kinevezte „Tripoli emírjét”, egy Abu Talha nevű tunéziait, aki az ország nyugati részén irányítja a szervezet akcióit, míg a keleti országrészért egy jemeni, Abu al-Bará el-Azdi felel. A hivatalosan megválasztott líbiai kormány Tobrukban székel, és teljesen elveszítette a hatalmát az ország természeti kincsei és jelentősebb települései fölött.

A másik „líbiai kormány”, az iszlamisták vezette Általános Nemzeti Tanács Tripoliban működik saját fegyvereseinek a támogatásával, de gyakorlatilag mindenki harcol mindenkivel, ami megkönnyíti az Iszlám Állam térnyerését.

Egyenruha és egyenautó már van Forrás: Iszlám Állam