Orbán: Magyarország az európai egységet támogatja

Vágólapra másolva!
Magyarország továbbra is eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett, a magyar és a lengyel mindig is szabadságszerető népként tekintett egymásra - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Varsóban, miután a lengyel miniszterelnökkel tárgyalt. 
Vágólapra másolva!

Ukrajna ügyében Orbán Viktor azt mondta: Magyarország üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást.

Egységben az erő

„Üdvözöljük, hogy múlt héten az Európai Unió ezt a megállapodást tette a közös európai álláspont alapjává. Az európai egység ma a Minszk 2-es megállapodás körül jött létre” - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (...) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra”.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő üdvözli Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Forrás: MTI/PAP/Rafal Guz

A fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai gazdasági térséget hozzon létre - sorolta a minszki megállapodást idézve.

Szívbe zárt Lengyelország

Orbán Viktor jelezte, „gyakorlati kérdésekről” is beszéltek a lengyel kollégájával, így például a visegrádi négyek együttműködéséről, az energiaunió kérdéséről és a közös fellépésről az EU különböző színterein a közös érdekek alapján. Utóbbira példaként említette a német minimálbér hatását a közép-európai szállítmányozási iparágra.

A magyar kormányfő hozzátette, hogy

Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt - idézte fel -, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, „mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk”.

Az ár a legfontosabb

A kormányfő úgy vélte, azt a "különösen kényelmetlen igazságot" is ki kellene mondania valakinek, hogy "nem tudunk versenyképes energiaárat létrehozni az oroszok európai energiapiacon való részvétele nélkül". Úgy összegzett: "ma Európában az energia ügyében az ár a legfontosabb, a klíma csak a második".

Varsói programjáról szólva úgy fogalmazott, erős és izgalmas tárgyalása volt Ewa Kopacz lengyel miniszterelnökkel, akivel végül közösen megerősítették a lengyel-magyar barátságot.

Őszinte és nehéz

"Őszinte és nehéz beszélgetést folytattunk az Európai Unió és a visegrádi országok Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról, ahogyan az a barátok között szokás. Ebben az őszinte és nehéz beszélgetésben tudattam Orbán miniszterelnök úrral, hogy az EU-tagországok és a visegrádi országok egysége az ukrajnai helyzettel szemben alapvető fontosságú" - jelentette ki Ewa Kopacz a két kormányfőnek a megbeszélést követő közös sajtóértekezletén.