Moszkva hallani sem akar békefenntartókról Ukrajnában

ukrán válság donyeck
TOPSHOTS Ukrainian forces vehicles are seen parked on a road between Artemivsk and Debaltseve, Donetsk region, on February 15, 2015. Fighting dropped sharply across eastern Ukraine on on February 15 but there was still sporadic shooting after a ceasefire came into force, the first step in a fragile peace plan aimed at ending 10 months of conflict. AFP PHOTO / ANATOLII STEPANOV
Vágólapra másolva!
Kijev azt szeretné, ha ENSZ-békefenntartók felügyelnék a kelet-ukrajnai frontvonalat, Moszkva azonban ellenzi ezt. Szerintük Kijevnek csapatai lefegyverezésével és nem új kezdeményezésekkel kell foglalkoznia. Közben a normandiai négyek újból nyomást gyakorolnak, hogy érvényt szerezzenek a február 12-én megkötött kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodásnak.
Vágólapra másolva!

A „normandiai négyek” - Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország - vezetői telefonon tárgyaltak egymással. Ennek eredményét Francois Hollande francia államfő jelentette be.

Elítélték a tűzszünet megsértését Forrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

Közölték, hogy a négy ország vezetői elítélték a tűzszünet megsértését és egyetértenek abban, hogy a Minszkben elfogadott intézkedéseket „szigorúan és a maguk teljességében” foganatosítani kell. A tárgyalásról, ahol egyébként ott volt Vlagyimir Putyin orosz államfő ide kattintva olvashat.

Békefenntartókat várnak

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője pedig bejelentette, hogy Kijev azt szeretné, ha ENSZ-békefenntartók felügyelnék a kelet-ukrajnai frontvonalat, valamint az ukrán-orosz államhatárnak a szakadárok ellenőrzése alatt lévő szakaszát. Azt is mondta, hogy nem lehet tűzszünetnek nevezni azt, ami jelenleg Ukrajna területén zajlik. Debalceve szakadár megszállása után komoly veszély fenyegeti a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján lévő Mariupol kikötővárost is - vélekedett. Az ENSZ-békefenntartók behívását javasolta Petro Porosenko ukrán elnök is.

Moszkva másként látja

Moszkva azonban ellenzi a békefenntartók bevonását a délkelet-ukrajnai rendezésbe. Oroszország ENSZ-nagykövete és EBESZ-hez akkreditált állandó képviselője, Vitalij Csurkin szerint Kijevnek csapatai lefegyverezésével és nem új kezdeményezésekkel kell foglalkoznia.

A Szics zászlóalj önkéntesei a kelet-ukrajnai frontra indulnak Kijevből Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A magas rangú diplomata azzal érvelt, hogy a február 12-én elért minszki egyezség - a szeptemberi megállapodások végrehajtásáról aláírt intézkedéscsomag - szerint a szakadár donyecki és luhanszki „népköztársaságokban” saját rendfenntartókat, úgynevezett népi milíciákat hoznak létre, az egymással szemben álló feleket szétválasztó területet pedig az EBESZ megfigyelői felügyelik.

Visszavonultak az ukrán katonák

Közben az Unian hírügynökség jelentése szerint az ukrán hadsereg már kivonta erőinek 90 százalékát Debalcevéből. „Az egységek új, kedvezőbb pozíciókat vesznek fel az állam védelmére” – mondta katonanyelven Anatolij Sztelmah. Az ukrán terrorelhárító hadművelet szóvivője az ukrán elnök szavait is megerősítette, miszerint 2475 ukrán katona vonult ki a Donyeckhez közeli településről. Petro Porosenko azt is mondta, hogy ennek során hat katona vesztette életét a szakadárok támadásai miatt.