Mariupol környékét és Donyecket is újra lövik

Vágólapra másolva!
A tűzszünet ellenére Mariupolt és Donyecket is tüzérségi támadás érte, és komoly veszteségeket szenvedett el az ukrán hadsereg. A Donyecki Köztársaság vezetője azt állítja, 3-3500 kormánykatonát öltek meg Debalcevénél.
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg név nélkül nyilatkozó egyik illetékese arról számolt be az MTI jelentése szerint, hogy a szakadárok a kormányerőket lövik tüzérséggel az Azovi-tenger partján lévő Mariupol kikötőváros közelében, az attól 30 kilométerre keletre található Sirokine településnél.

„Eddig nem próbálták meg hatalmukba keríteni az állásainkat. A lázadók tartalékolják az erejüket” – tette hozzá.

Mariupol a szeparatisták ellenőrzése alatt álló terület közvetlen közelségében fekszik.

Mariupol még a kormányerők kezén van Forrás: MTI/EPA/Szerhij Vaganov

Támadás Donyeck ellen

Donyeck polgármesterének hivatala arról számolt be az Itar TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy a várost ismét tüzérségi támadás alá vették a kormányerők. A közlemény szerint hat lövedék csapódott be az egyik kerületben, de áldozatokról nem tettek említést.

3500 halott Debalcevénél?

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Köztársaság vezetője azt állítja, hogy 3000-3500 ukrán katona esett el Debalcevénél. „Befejeztük a Gyebalcevo (ez a település orosz neve – szerk.) megtisztítására indított hadműveletet” – mondta Alekszander Zaharcsenko a Donyeck hírügynökségnek, hozzátéve: „Sajnos az ukrán hatóságok nem hallgattak az okos szóra, és nem tették le a fegyvert.”

Zaharcsenko beszámolt arról is az Itar TASZSZ tudósítása szerint, hogy még ma megkezdik a holttestek átadását az ukrán hatóságoknak. Szabadon bocsátják a hadifoglyokat is.

Ukrán hadoszlop vonul ki Debalceve térségéből Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Porosenko kevesebb katonáról beszél

Egy nappal korábban Petro Porosenko ukrán elnök a nemzetbiztonsági bizottság előtt arról beszélt, hogy 2475 katonát és majdnem kétszáz járművet vontak ki Debalcevéből. Az államfő szerint hat katona esett el, és száznál több megsebesült.

Ami az elmúlt 24 órát illeti, Andrij Liszenko, a terroristaellenes hadművelet szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján elmondta: 14 ukrán katona elesett és 172 megsebesült – jelentette az ukrán Interfax hírügynökség.