Ezt már nehéz tűzszünetnek nevezni

HORIZONTAL WAR WAR AND CONFLICT POLITICAL CRISIS REBELLION SNOW WINTER REBEL SEPARATIST TANK A picture shows self-propelled howitzers 2S1 Gvozdika lined up at a pro-Russian seperatists' position near the eastern Ukrainian city of Uglegorsk, 6 kms southwes
Nem annyira hallgatnak a fegyverek
Vágólapra másolva!
Petro Porosenko szerint nem kellene azt a látszatot kelteni, mintha a Debalceve városánál történtek megfelelnének a kelet-ukrajnai rendezéssel kapcsolatban múlt héten kötött minszki megállapodásnak.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök - sajtószolgálatának közlése szerint - ezt csütörtökön jelentette ki, az úgynevezett "normandiai formátumban" tartott telefonos megbeszélésen, amelyet Angela Merkel német kancellárral, valamint Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott. Az ukrán államfő sürgette tárgyalópartnereit, hogy dolgozzanak ki pontos garanciákat arra az esetre, ha ismét megpróbálnák megsérteni a Minszkben született egyezségeket.

Békefenntartókat kért

Porosenko ezen a fórumon is szóba hozta, hogy Kijev azt szeretné, ha ENSZ-békefenntartók ellenőriznék a frontvonalat és az ukrán-orosz államhatárnak a szakadárok által felügyelt szakaszát. Az ukrán elnök közölte, ragaszkodnak ahhoz, hogy a "normandiai négyek" külügyminisztereinek e hétre tervezett megbeszélésén ennek a lehetőségét is megvitassák.

Oroszország agresszor

Az ukrán elnök később - Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitika és bővítési tárgyalások ügyében illetékes EU-biztossal közösen Kijevben tartott sajtótájékoztatóján - leszögezte, hogy "Oroszország, mint agresszor állam" nem vehet részt békefenntartó műveletben Ukrajnában. "Nem egyezünk bele olyan összetételű békefenntartó misszió Ukrajnába küldésébe, amely legalizálna egy több ezer fős orosz katonai kontingenst az országunk területén" - hangsúlyozta Porosenko. "Efféle békefenntartók nálunk már bőségesen vannak" - jegyezte meg, utalva a kijevi és nyugati bizonyítékok alapján szakadár oldalon harcoló orosz katonai alakulatokra.

Nem annyira hallgatnak a fegyverek Forrás: AFP/Vasily Maximov

Debalceve

A szeparatista erők a múlt heti minszki megállapodás alapján február 15-én életbe léptetett tűzszünetig nem tudták elfoglalni a Donyeck és Luhanszk között - az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok területébe beékelődve, de ukrán ellenőrzés alatt lévő - Debalceve városát, ezért tovább lőtték azt nehéztüzérséggel, majd kedden benyomultak a városba, ahonnan szerdán a súlyos utcai harcok miatt az ukrán hadvezetés kivonta a kormányerők katonáit. Kijev a város átengedéséről hozott döntést azzal magyarázta, hogy elsősorban a katonák testi épségét és életben maradását tartották szem előtt.

Műholdról figyelnének

Páncélozott járművekkel és műholdas megfigyeléssel támogatná az ukrajnai tűzszünet betartását az Európai Unió - mondta egy magas rangú uniós tisztviselő csütörtökön Rigában, az Uniós védelmi miniszterek informális találkozója színhelyén.

Újabb segély

Órákon belül újabb orosz humanitárius segélykonvoj indul a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében lévő városokba, köztük a szakadár erők által frissen elfoglalt Debalcevébe – közölte csütörtökön Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere.