Erdélyi politikus veszi át a román hírszerzést

HORIZONTAL A combo file pictures picture shows Romanian minister of Transport Ovidiu Silaghi (L),of Social Dialogue, Liviu Pop (C) and Tourism, Eduard Hellvig (R),during an  official investment ceremony at the Cotroceni Palace, the Romanian Presidency hea
Eduard Hellvig
Vágólapra másolva!
Eduard Hellvig európai parlamenti képviselőt, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt egyik alelnökét jelölte Klaus Iohannis román államfő a Román Hírszerző Szolgálat igazgatói tisztségébe.
Vágólapra másolva!

A most 40 éves, erdélyi születésű Hellvig 1997-ben szerzett oklevelet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem közigazgatási és politológia karán, 2006-ban pedig a George C. Marshall Biztonságpolitika Tudományok Európai Központjában. 2004-ben és 2012-ben bukaresti parlamenti képviselővé választották, 2012-ben rövid ideig a regionális fejlesztési és idegenforgalmi tárcát vezette Victor Ponta első, szociálliberális kormányában.

Nyugalom

Iohannis azzal indokolta a jelölést, hogy szükség volt a SRI csapatának kiegészülésére olyan körülmények között, amikor a szolgálat az utóbbi időben többször a média figyelmének középpontjába került. Rámutatott: bízik abban, hogy Hellvig vezetésével a szolgálatnál helyreáll az a "nyugalom", amely a munka folytatásához szükséges.

Nyolc évig

A SRI igazgatói posztja január 27-én üresedett meg a szolgálatot nyolc éve vezető George Maior váratlan lemondása nyomán. Távozását a sajtó azzal hozta összefüggésbe, hogy Maior a párizsi terrortámadások után nyilvános szócsatába keveredett az alkotmánybírósággal a kommunikáció megfigyelését szabályozó törvényekről.

Korrupció

A SRI ideiglenes vezetését ellátó Florian Coldea aligazgató is a média érdeklődésének középpontjába került miután egy korrupcióval gyanúsított parlamenti képviselő törvénytelenségekkel vádolta.
Romániában a titkosszolgálatok igazgatóit az államfő javaslatára a parlament nevezi ki. Hellvig akkor kerülhet a SRI élére, ha a két ház együttes ülésén a többség megszavazza kinevezését. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök azt mondta: a koalíciós pártok még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e Hellvig kinevezését.

Eduard Hellvig Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A magyarok támogatják

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint a jelölt kiegyensúlyozott, felkészült biztonságpolitikus, akinek a kinevezését a magyar érdekképviselet támogatja. A Román Hírszerző Szolgálat új igazgatójának kinevezéséről várhatóan jövő héten szavaz a bukaresti parlament.