Állatkertbe küldték Putyin tigrisét

Ustin, Usztyin, Putyin, tigris
Usztyin, Putyin amúr tigrise
Vágólapra másolva!
Usztyin kutyákat és kecskéket pusztított Kínában és Oroszországban is. Mind a négy mancsa sebes volt, így állatkertbe került, ahol párt kap.
Vágólapra másolva!

Usztyin egyike volt azoknak az amuri tigriseknek, amelyeket személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök engedett szabadon. A hím némi kínai kitérő után decemberben tér vissza Oroszországba a nyakörvébe szerelt műholdas nyomkövető szerint.

Mivel háziállatokra támadt, és gyanúsan közel maradt a lakott területekhez, csapdába ejtették – számolt be a Siberian Times internetes oldala.

Usztyin számára vége a szabad életnek Forrás: Russian Geographical Society

Megsebesült, nem tudott vadászni

Így derült ki, hogy Usztyinnak mind a négy mancsát szögesdrót, vagy az Amur folyó éles jege sebezte fel, ezért volt képtelen vadászni. Usztyint ezért visszaszállították a Primorszkij Kraj-i rehabilitációs központba, ahol kölyökkorában nevelkedett.

Mivel a szakértők szerint félő, hogy rákapott a háziállatokra, úgy döntöttek: nem engedik ismét szabadon. Szerdán szállították át a rosztovi állatkertbe, ahol pár is várja, egy idősebb tigris, Prima.

Vlagyimir Putyin imádja a tigriseket: Mását születésnapjára kapta ajándékba Forrás: AFP/Alexey Nikolsky

Nem számít a korkülönbség

Prima is Primorszkij Krajból került Rosztovba. „Prima tíz éves, a legjobb korban van a szaporodáshoz – mondta a lapnak Viktor Szergyuk vadvédelmi illetékes. – Bár Usztyin csak három éves, a korkülönbség nem veszélyes” – tette hozzá.

A gondozók hamarosan „bemutatják egymásnak” a két tigrist. Az állatkert reméli, hogy hamarosan meg is születnek majd az első kölykök.