Szervekkel is kereskedik az Iszlám Állam

műtét, műtő, veseműtét
Veseátültetés
Vágólapra másolva!
Irak ENSZ-nagykövete azt kérte a Biztonsági Tanácstól, hogy vizsgálja ki azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az Iszlám Állam részben szervkereskedelemből finanszírozza az akcióit.
Vágólapra másolva!

Mohamed Alhakim újságíróknak arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben több tömegsírban is találtak olyan holttesteket, amelyeken sebészi beavatkozás nyomai fedezhetőek fel, és hiányzik a veséjük.

„A birtokunkban vannak a holttestek. Jöjjenek, és vizsgálják meg őket. Nyilvánvalóan hiányoznak bizonyos testrészeik” – idézte a nagykövetet az AP nyomán a Los Angeles Times.

Aki nem operál, azt kivégzik

Alhakim elmondta azt is, hogy a dzsihádisták Moszulban tucatnyi olyan orvost végeztek ki, akik nem voltak hajlandóak részt venni a szervkereskedelemben.

A nagykövet kedden az iraki helyzetről számolt be az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és ismételten azzal vádolta meg az Iszlám Államot, hogy népirtást hajt végre egyes népcsoportok ellen.

Pakisztánban rengeteg szegény kényszerül arra, hogy eladja a veséjét Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Csak januárban 790 halott

Az ENSZ iraki megbízottja, Nyikolaj Mladenov egykori bolgár külügyminiszter is beszámolt a testületnek. Mint mondta, csak januárban 790 ember esett a terroristák és a fegyveres konfliktus áldozatául.

Ő is egyre több olyan jelentéssel találkozik, hogy a dzsihádisták részben szervkereskedelemből finanszírozzák az akcióikat, de ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: „egyértelmű, hogy az Iszlám Állam módszerei napról napra bővülnek”.

A Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó harci gépei az Iszlám Állam iraki és szíriai célpontjait támadják Forrás: MTI/EPA

Visszafoglalni a területeket

Irak legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy visszafoglalják a dzsihádisták irányítása alatt lévő hatalmas területeket. A szunnita Iszlám Állam irányítja Irak és Szíria területének egyharmadát, ahol szigorú iszlám törvénykezést vezettek be.

Mladenov aggasztónak nevezte azt is, hogy egyre több megtorlásról érkezik hír a szunnita közösség tagjaival szemben a visszafoglalt területekről.

Vesékre nagy a kereslet Forrás: Attila Kovacs/Attila Kovacs