Az önzetlen segítésre szólított fel a pápa hamvazószerdán

Pope Francis chats with children at the end of his weekly general audience at St Peter's square on February 11, 2015 at the Vatican.  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Ferenc pápa
Vágólapra másolva!
Az embertársakkal való együttérzésre és mások érdek nélküli segítésére szólította fel egyháza tagjait Ferenc pápa hamvazószerdán a római Szent Szabina-bazilikában bemutatott misén.
Vágólapra másolva!

A nagyböjt időszakát megnyitó szertartáson a pápa arra szólította fel a keresztényeket, közöttük a római katolikus egyház tagjait is, hogy "eredetiek" legyenek. Az egyházfő magyarázata szerint ez egyebek között azt jelenti, hogy igazi együttérzésre képesek azokkal, akik szenvednek.

A számtalan jótékonysági kezdeményezéséről ismert pápa hangsúlyozta, hogy a jó cselekedeteket is magamutogatás nélkül kell végezni Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az álszentek nem tudnak sírni

"A valódi keresztények sírni is képesek!" - hangoztatta Ferenc pápa előre megírt szöveg nélkül mondott beszédében, hozzáfűzve, hogy "az álszentek nem tudnak sírni". Az imádkozás közben sem szabad álszentnek lenni: "ne magatokat kihúzva imádkozzatok csak azért, hogy mindenki lássa!" - mondta.

A számtalan jótékonysági kezdeményezéséről ismert pápa hangsúlyozta, hogy a jó cselekedeteket is magamutogatás nélkül kell végezni: "az alamizsnát trombitaszó nélkül kell osztani!".

Római szokás szerint a katolikus egyházfő hamvazószerdán az Aventinus-dombon körmenetet vezetett az itt levő Szent Anzelm-bazilikától az egyik legrégebbi és legnagyobb római keresztény bazilikaként ismert Szent Szabináig. Ferenc pápát bíborosok, püspökök, a Szent Anzelm bencés és a Szent Szabina dominikánus szerzetesei, valamint hívők tömege kísérte.

Hamu hintés

A Szent Szabina-bazilikában bemutatott szentmisén Ferenc pápa több bíboros fejét is meghintette az előző év Virágvasárnapján szentelt barka hamujával, köztük volt Pietro Parolin szentszéki államtitkár, Walter Kasper német bíboros és Lorenzo Baldisseri, a püspöki szinódus főtitkára. Ferenc pápa fejét Jozef Tomko szlovákiai bíboros, a Népek Evangelizálásának Kongregációja nyugalmazott prefektusa hintette meg hamuval.