Menekültnek álcázott harcosokkal akarja elárasztani Európát az Iszlám Állam

spanyolország bevándorló
Would-be immigrants row in an inflatable boat off the Spanish coast, on December 3, 2012. Spanish emergency services and the Moroccan navy intercepted three inflatable boats carrying sub-Saharan would-be immigrants accross the Strait of Gibraltar. AFP PHOTO / MARCOS MORENO
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam azt tervezi, hogy elfoglalja Líbiát, ahonnan menekültnek álcázott harcosokat küld a Földközi-tengeren keresztül Dél-Európába, hogy ámokfutást rendezzenek a városokban, támadást intézzenek a kikötők ellen – derült ki a dzsihádisták támogatóinak leveleiből.
Vágólapra másolva!

A brit Telegraph számolt be az Iszlám Állam terveiről, amelyek a Quilliam nevű brit terroristaellenes csoport szerzett tudomást a dzsihádisták támogatóinak leveleiből.

A szervezet ezek szerint Szíriából és Irakból származó fegyveresekkel akarja elárasztani a Moamer Kadhafi megbuktatása után káoszba süllyedt Líbiát, és onnan indítanának háborút Dél-Európa ellen.

Abu Bakr al-Bahdadi a kalifátus részének tekinti Líbiát is Forrás: AFP/-

Már bejelentkeztek Líbiában

A terveket az Iszlám Állam egyik propagandistája dolgozta ki, aki állítólag fontos szerepet játszik toborzóként a líbiai terror terjedésében. A szervezet már létrehozta sejtjeit az országban; egy ilyen végezte ki a 21 kopt keresztény túszt.

A gyilkosságról szóló videó végén egy khaki ruhás fegyveres az ég felé emeli vértől csöpögő kezét, és kijelenti: „Allah segítségével meghódítjuk Rómát”.

Mérhetetlen potenciál

Az Iszlám Állam propagandistája, aki az Abu Arhim al-Libim nevet használja, úgy véli, Líbia „mérhetetlen potenciállal” bír a szervezet számára: a polgárháború miatt rengeteg a fegyver – köztük jelentős mennyiségű brit gyártmány is, miután London látta el Kadhafi rezsimjét gépfegyverekkel, mesterlövész-puskákkal és lőszerrel a diktátor 2011-es bukása előtti utolsó években, amikor az ezredes nagyszerű szövetségesnek tűnt az iszlám terrorizmus ellen.

Líbia polgárháborúba süllyedt Kadhafi hatalmának megdöntése után Forrás: AFP/Mahmud Turkia

Ráadásul a líbiai partok csupán ötszáz kilométerre vannak Európától, amely „könnyen elérhető még kezdetleges csónakokkal is”. Mi több, az európaiak már hozzászoktak, hogy hatalmas számban érkeznek onnan illegális bevándorlók.

„Ha ezt akár csak részlegesen is kihasználnánk, és stratégiai célra továbbfejlesztenénk, pokoli zűrzavart okozhatnánk a dél-európai államokban, még az sincs kizárva, hogy teljesen blokkolhatnánk a hajózási útvonalakat” – írja al-Libim.

Spanyolország felé még gumicsónakkal is elindulnak Forrás: AFP/Marcos Moreno

London csapatokat küldhet

Az erőszak terjedése Líbiában már eddig is komoly fejtörést okozott a nyugati államokban. Sir John Sawers, a brit MI6 volt vezetője hétfőn felvetette, hogy Nagy-Britanniában fontolóra kellene vennie csapatok küldését az országba, megakadályozandó, hogy Líbia helyzetét „kihasználják a fanatikusok”.

Biztonsági szakértők szintén nem zárják ki, hogy a menekülteket felhasználhatja az Iszlám Állam arra, hogy harcosokat csempésszen Európába.

Lélekvesztőkön indulnak útnak Forrás: AFP/Francesco Malavolta

Fegyverük már van az embercsempészeknek

Az olasz belügyminisztérium becslése szerint legalább 200 ezer ember próbál Líbiából Szicíliába vagy Lampedusára jutni a tengeren. Tavaly több mint 170 ezer menekült érkezett hajóval Olaszországba, köztük több tízezer szíriai.

A mentési akciók pedig egyre veszélyesebbek: múlt héten az embercsempészek Kalasnyikovokkal fenyegették meg az olasz parti őrség tagjait a líbiai partoktól 80 kilométerre.