A szakadárok mindennel lövik a kivonulókat, amijük csak van

ukrán válság donyeck
TOPSHOTS Ukrainian forces vehicles are seen parked on a road between Artemivsk and Debaltseve, Donetsk region, on February 15, 2015. Fighting dropped sharply across eastern Ukraine on on February 15 but there was still sporadic shooting after a ceasefire came into force, the first step in a fragile peace plan aimed at ending 10 months of conflict. AFP PHOTO / ANATOLII STEPANOV
Vágólapra másolva!
Tervezetten és jól szervezetten vonulnak ki a csapatok Debalcevéből, a katonák 80 százaléka már biztonságban van – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök.
Vágólapra másolva!

Porosenko a kijevi Boriszpil repülőtéren, újságíróknak nyilatkozta ezt, mielőtt elrepült a kelet-ukrajnai hadműveleti térségbe. Azt mondta, hogy még két hadoszlop kivonása várható Debalcevéből – számolt be az Interfax ukrán hírügynökség.

Az ukrán katonák kivonásáról már az elnöki bejelentése előtt néhány órával hírt adott Szemen Szemencsenko. A Donbassz ukrán önkéntes alakulat parancsnoka egyúttal cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Debalcevéhez közeli Lohvinove, illetve az Artemivszkbe vezető stratégiai fontosságú út az ukrán hadsereg kezén lenne.

Tüzérség biztosítja a kivonulást

A többi autóutat az önkéntesek és a hadsereg ellenőrzése alatt tartja – idézte Szemencsenkót az Interfax.

A parancsnok beszámolt arról is, hogy a szakadárok próbálják elvágni a visszavonulás útját, de az ukrán tüzérség dolgozik, „megakadályozzák az ellenség csapásait, nyomást gyakorolnak az állásaikra”.

Ukrán katonák Debalceve közelében Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Forró a helyzet

Szemencsenko szavai szerint a szakadárok tarackokkal, Grad és Uragan rakétákkal, ágyúkkal és tankokkal lövik a Debalcevéből kivonulókat. „Összességében elég forró a helyzet” – fogalmazott a parancsnok.

Porosenko elnök egyébként az újságíróknak azt is mondta, hogy az ukrán katonák kivonása arról tanúskodik, Debalceve térségében nem volt „katlan”, vagyis nem helytállóak a szakadárok által terjesztett hírek, amelyek szerint körgyűrűbe zárták a várost és környékét.

Ukrán páncélosok az Artemivszk és Debalceve közötti úton Forrás: AFP/Anatolii Stepanov