A kétnyelvű cédulákért figyelmeztetés jár Romániában

erdély választás 2014 riport románia
Főtér, Marosvásárhely
Vágólapra másolva!
Pénzbírságot nem kell fizetnie Lakó Péterfi Tündének, de figyelmeztetést kapott, amiért magyar-román kétnyelvű árucédulákat osztogatott egy marosvásárhelyi piacon. Az ítéletet elutasítja, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.
Vágólapra másolva!

Nem kell kifizetnie a pénzbírságot, de figyelmeztetésben részesítik Lakó Péterfi Tündét, amiért 2013 októberében az Itthon vagyunk egyesület tagjaival kétnyelvű terméknév-feliratokat osztogatott egy marosvásárhelyi piacon - adta hírül a maszol.ro portál az ügyben született jogerős ítéletet ismertetve.

Apróban gyűjtötték a bírságot

Az anyanyelvhasználatot népszerűsítő aktivista megbírságolása egész Erdélyt átfogó szolidaritási mozgalmat váltott ki, miután bejelentette: aprópénzzel fogja kifizetni a bírságot. Két hét alatt a kifizetendő összeg többszörösét gyűjtötték össze számára a támogatók. Lakó Péterfi Tünde a bírság felének befizetése után a bíróságtól kérte a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítését. Bár első fokon pert nyert, a Maros megyei törvényszék jogerős ítélete kihágásnak minősítette a kétnyelvű árcédulák osztogatását.

A pénzt visszakapja

Miután az elsőfokú ítélet még a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítéséről rendelkezett, a jogerős végzés részben helyt adott a rendőrség fellebbezésének és figyelmeztetéssel helyettesítette a bírságot. Az aprópénzben befizetett 750 lejes (mintegy 50 ezer forint) pénzbüntetést Lakó Péterfi Tünde visszakapja, és a perköltséget sem kell megtérítenie.

Marosvásárhely egyik piacán osztogatott kétnyelvű árucédulákat Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Nem fogadja el

Az aktivista maszatolásnak minősítette a törvényszék döntését: „Számomra ez az ítélet nem elfogadható, mert azt sugallja: tudják, hogy nem vétettem a törvény ellen, mégsem adhatnak nekem igazat a hatalommal szemben." Lakó Péterfi Tünde bejelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.