FT: Orbán az EU-val dacolva fogadta Putyint

Vlagyimir Putyin látogatása
Fotó: Dudás Szabolcs
Vlagyimir Putyin látogatása Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
A világ legtekintélyesebb gazdasági napilapja szerint a magyar kormányfő szembeszállt az Európai Unióval, amikor kétoldalú tárgyalásokon fogadta Putyint. Az orosz elnöknek pedig kapóra jött, hogy egy európai fővárosban ünnepelt vezetőként fogadják.
Vágólapra másolva!

1989-ben Orbán Viktor egy csapásra vált országosan ismertté, amikor élő adásban követelte a szovjet alakulatok távozását az országból. A magyar kormányfő, aki azóta kinyilvánította, hogy nem tartja sokra a liberális demokráciát, szembeszállt a brüsszeli akarattal, és négyszemközti találkozón látta vendégül Vlagyimir Putyint – értékeli a tekintélyes gazdasági napilap tudósítója.

Vlagyimir Putyin megmutatja Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Andrew Byrne beszámol róla, hogy a két politikus egyetértett a gázellátás hosszú távú biztosításában. A tudósító szerint egyébként a látogatás kiváló alkalom volt Putyin számára, hogy jelezze: van olyan EU-s tagállam, amelyik az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus ellenére is szívesen látja őt.

Moszkva dirigált

Putyin nyugat-európai kritikusai szerint a találkozó megerősíti a vélekedést, hogy az orosz elnöknek máig komoly befolyása van az energiafüggő kelet-európai államokban. Magyar illetékesek elismerték, hogy a budapesti látogatás programját illetően is Moszkva, és nem Budapesten akarata érvényesült – fűzi hozzá.

Vlagyimir Putyin megsúgja Forrás: Dudás Szabolcs, Origo

„Két héttel Angela Merkel budapesti útja után az orosz elnök érkezése, valamint az egyre szorosabb kétoldalú kapcsolatok csak még nyilvánvalóbbá teszik Orbán Viktor meglehetősen ambivalens helyzetét az EU vezetőinek sorában” – vélekedik a cikk szerzője.