Debalcevénél negyven percig tartott a tűzszünet

ukrajna tank
Oroszbarát szakadárok vonulnak Debalcevénél
Vágólapra másolva!
Ukrán források szerint támadásba lendültek a kormányerők Kelet-Ukrajna egyes területein, miután az oroszbarát szakadárok szerintük nem tartották magukat a harmadik napja életben lévő tűzszünethez.
Vágólapra másolva!

A hadműveleti parancsnokság egyik szóvivője az MTI jelentése szerint kedden Kijevben bejelentette, hogy visszafoglaltak egy Donyeck megyei települést Artemivszk és Debalceve között, aminek eredményeképpen helyreállították ellenőrzésüket a két várost összekötő autóút egész hosszán.

Anatolij Sztelmah szóvivő közölte, hogy a szakadárok által napok óta ostromlott és időközben meg is szállt Lohvinove falu körül minden ellenőrző posztot visszavettek az ukrán fegyveres erők, így gyakorlatilag a település visszakerült a kormányerők ellenőrzése alá. A környéket jelenleg is az ukrán tüzérség tartja tűz alatt.

Negyvenperces tűzszünet

A tűzszünet Debalcevénél mindössze negyven percig tartott. – Meglepődtünk, amikor abbamaradt a tűz, és reménykedtünk benne, hogy valóban tűzszünet lesz. De aztán újra elkezdődött az egész – mondta a Wall Street Journalnak telefonon Albert Szardarjan 22 éves szanitéc.

A tűzszünet értelmében hétfőn meg kellett volna kezdeni a nehézfegyverzet kivonását a frontról, Debalceve környékén azonban olyan heves harcok dúlnak, hogy ezt mindkét fél megtagadta.

Oroszbarát szakadárok vonulnak Debalcevénél Forrás: AFP/Vasily Maximov

Előbb a másik

A meglehetősen zajos fegyvernyugvás miatt a felek egymásra mutogatnak. A kijevi vezérkar bejelentette, hogy csak akkor vonják hátrább a tüzérséget, ha azt a szakadárok már megtették. Az utóbbiak viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy mindez egyszerre történjen.

Ezt a huzavonát leginkább már a békére vágyó lakosság unja. A Debalcevében rekedt katonák hozzátartozóinak százai például keddre tüntetést hirdettek az ukrán elnöki hivatal elé, hogy azonnali intézkedést sajtoljanak ki az illetékesekből – jelentette az Origo ungvári tudósítója.