Az új olasz államfő kitárja az elnöki palotát

Vágólapra másolva!
Sergio Mattarella a január 31-én megválasztott új olasz köztársasági elnök legelső államfői intézkedéseként hétfőn bejelentette, hogy a Rómában levő elnöki palota kapuit állandóan nyitva tartja a látogatók előtt.
Vágólapra másolva!

A római Quirinale-dombon található államfői palota eddig az év néhány vasárnapján volt látogatható. Sergio Mattarella legelső elnöki intézkedéseként a palota - amelyben a mindenkori olasz államfő él és dolgozik - minden nap nyitva tart a nagyközönség előtt. "Az elnöki palota az olaszoké, az olaszok történelmének és kultúrájának jelképe" - hangoztatta Sergio Mattarella.

Az új államfő bejelentette, hogy az épületben működő hivatalok számát minimálisra csökkentik annak érdekében, hogy a palota egyre nagyobb része látogathatóvá váljék.

Az 1538-ban elkészült Quirinale-palota először a pápák, később az olasz király, majd az olasz államfő rezidenciájaként szolgált. A 110 ezer négyzetméternél nagyobb épületegyüttes a világ legnagyobb elnöki palotája. Az olasz államfői palota látogatottsága az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt, és a 2006-2015 között államfő Giorgio Napolitano mandátuma alatt érte el a legmagasabb létszámot, amikor egy év alatt 1,2 millió volt a látogató. Az olasz elnöki palotába nem kell belépőjegyet fizetni.